ETTERLYST: Denne skjermdumpen fra Interpols etterlysning av Samantha Lewthwaite viser den terrormistenkte britiske kvinnen i ulike situasjoner. Foto: Interpol.
ETTERLYST: Denne skjermdumpen fra Interpols etterlysning av Samantha Lewthwaite viser den terrormistenkte britiske kvinnen i ulike situasjoner. Foto: Interpol.

Jakten fortsetter: – «Den hvite enke» likevel ikke drept i Ukraina

Ukrainske myndigheter avviser at den ettersøkte britiske terroristen Samantha Lewthwaite ble skutt mens hun kjempet side om side med ukrainske styrker mot russiske separatister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det som angivelig var «siste nytt» om den internasjonalt etterlyste nordirske kvinnen ble i går publisert i flere britiske aviser.

Også TV 2 viderebrakte den angivelige nyheten om at enken etter londonbomberen Germaine Lindsay skulle være skutt og drept i Ukraina, bare uker etter at rapporter kom om at hun kjempet side om side med IS-krigere i Syria.

Det var det moskvabaserte nyhetsbyrået Regnum som brakte nyheten, men trolig med tvilsomme kilder, skal vi tro den ukrainske hæren.

– Russland forsøker å splitte oss og britene

Ifølge BuzzFeed avviser en ukrainsk militærsjef at den terrormistenkte kvinnen har kjempet mot russiske opprørere i Ukraina.

Rapportene gikk ut på at Lewthwaite skulle ha sluttet seg til den frivillige Aidar-bataljonen og utført oppdrag som snikskytter da hun selv ble drept av en russisk snikskytter.

– Vi har ikke noen «Hvite enker». [Russerne] forsøker å splitte oss og våre britiske allierte, sier kommandør i det ukrainske forsvaret Sergiy Melnychuk til BuzzFeed News.

Samantha Lewthwaite ble først ettersøkt i Kenya, der hun bodde en periode både i Nairobi og i kystbyen Mombasa.

Etter terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate skal hun ha rømt fra det østafrikanske landet, og hun er fremdeles internasjonalt etterlyst for både ulovlig besittelse av sprengstoff og våpen, og for mistanke om å planlegge terrorangrep.

«Den hvite enke», som kommer fra Nord-Irland ble i juli 2012 etterlyst for et terrorangrep i Mombasa.

– Større sannsynlighet for å bekrefte bin Laden i Ukraina

Tre personer ble drept og 25 skadd da en bar i Mombasa ble angrepet med granater under en EM-kamp.

– Vi mistenker at Samantha Lewthwaite var aktiv i angrepet på baren, opplyste en tjenestemann fra kenyanske myndigheter til avisen Belfast Telegraph den gang.

Kvinnens forhistorie gjør at ukrainske myndigheter rister oppgitt over påstandene fra det russiske nyhetsbyrået om at hun skal ha kjempet i den østlige ukrainske byen Debaltsevo.

– Det er større sannsynlighet for å få bekreftet at bin Laden kjempet der, sier Roman Vybranovsky, en talsmann for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd til BuzzFeed.

– En islamsk terrorist som slåss for en ukrainsk, frivillig bataljon mens det er tjetsjenske leiesoldater på opprørssiden er en mer-enn-eksentrisk-ide, sier Vybranovsky.

Den nå 31 år gamle kvinnen skal være på rømmen sammen med sine tre barn, men har gjentatte ganger klart å ta seg inn og ut av flere land uten å bli tatt. Hun har operert med et falskt sørafrikansk pass, og benyttet seg av flere ulike navn.

PS. Ifølge BuzzFeed har nyhetsbyrået Regnum, som brakte nyheten om at «Den hvite enke» skulle være drept, en rekke ganger formidlet historier som har vist seg å være usanne eller i beste tilfelle unyanserte. Byrået skal ifølge estisk etterretningstjeneste ha som hensikt å påvirke den politiske situasjonen i  nabolandene i russisk favør.