Wenche og barn i Telemark følger maten fra slakt til ferdige elgkarbonader.  Foto TV 2
Wenche og barn i Telemark følger maten fra slakt til ferdige elgkarbonader.  Foto TV 2

Hjemmelagde elgkarbonader

 Wenche har vært på tur, og det til et sted hun liker svært godt - nemlig Tuddal i Telemark.  Her får barn i kommunen være med og lære hele prosessen fra jakt til ferdig middag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

God morgen Norge tok turen til Tuddal en liten bygd i Hjartdal kommune, Telemark.
Tuddal oppvekstsenter har 13 barn i barnehagen og 19 elever på skolen.
De har alle vært med på slakting av elg under elgjakta og vet hvordan de kan gjøre seg nytte av elgkjøttet.


På menyen står hjemmelagde elgkarbonader, servert med ovnsbakte røtter og dipp med skogsbæryoghurt og timian

 

Dette trenger du:

 

Elgkarbonader

Ca 500 g kald (gjerne iskald) kvernet kjøtt av elg, hjort eller rein. Man kan også bruke karbonadedeig.
100-150 g kald medisterdeig
1 ts salt
Pepper
1 ts tørket timian
3 ss finhakket løk
1 egg
1 ss malt/finsmuldret brød (kan erstattes av potetmel ved cøliaki)
1/2 dl iskaldt vann
Olje/smør

Tilbehør:

5-6 stk regnbuerøtter (gulrøtter med forskjellig farge).
Eller du kan ta 2-3 gulrøtter, 3 skiver sellerirot, 2 skiver kålrot og poteter.
Salt og pepper
Olje/smør
Urter

Skogsbæryoghurt
Timian
Salt og pepper

 

Slik gjør du:

Jobb sammen kvernet kjøtt, medisterdeig og salt.
Tilsett resten av ingrediensene og bland sammen.
Stek en liten prøvekarbonade for å sjekke smak og konsistens.
Form til karbonadene og stek i olje/smør.

Skrell og del grønnsakene i staver/litt store biter.
Legg på et ildfast fat, tilsett olivenolje, salt, pepper og tørre urter. For eksempel timian, oregano eller en urteblanding.
Vend lett om.
Stek i stekeovn/varmluft ved 200 grader i ca 40 min.

Dipp med skogsbæryoghurt:

Smak til skogsbæryoghurt med timian, salt og pepper. Eventuelt rørte blåbær eller tyttebær.
La dippen stå og trekke smak på kjøkkenbenken 15-30 min før servering.