FLUKT: Dette bildet viser syriske flyktninger som forsøker å krysse grensen til nabolandet Jordan. Foto:  UNHCR / J. Kohler
FLUKT: Dette bildet viser syriske flyktninger som forsøker å krysse grensen til nabolandet Jordan. Foto:  UNHCR / J. Kohler

Ny rapport: Dramatisk fall i antall syriske flyktninger

Sivile som forsøker å unnslippe den brutale krigen risikerer å bli sendt tilbake til grensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange sivile har ingen mulighet til å flykte fra Syria, ifølge en ny rapport utgitt av Flyktninghjelpen og International Rescue Comittee.

Rapporten har fått tittelen «Ingen Utvei». Det er Syrias naboland som gjør det vanskeligere for flyktninger å unnslippe, blant annet på grunn av begrenset internasjonal støtte og enorme økonomiske belastninger. Sivile risikerer derfor å bli sendt tilbake til grensen.

I 2013 klarte i gjennomsnitt mer enn 150.000 syrere å ta seg over til nabolandene hver eneste måned. I oktober i år har antallet nye flyktninger registrert av UNHCR falt med 88 prosent, til bare 18.453. Dette skriver Flyktninghjelpen i en pressemelding torsdag.

– Humanitære organisasjoner har gjentatte ganger advart om at kapasiteten til vertssamfunnene har blitt strukket til det ytterste, og argumentert for en bedre internasjonal byrdefordeling. Det vi er vitne til nå er resultatet av vår manglende evne til å levere den nødvendige hjelpen til regionen. Vi er vitne til en total kollaps av internasjonal solidaritet med millioner av syriske sivile, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Libanon, Tyrkia, Jordan og Irak har tatt imot mer enn tre millioner flyktninger fra Syria. Samtidig er bare halvparten av den humanitære appellen for å hjelpe flyktningene i vertslandene finansiert ifølge Flyktninghjelpen.

– Syrias naboland er i økende grad ute av stand til å opprettholde nivåene av gjestfrihet som de har gitt flyktninger fra Syria siden konflikten begynte. Etter tre og et halvt år med å absorbere flere flyktninger per innbygger enn noen andre land i verden, klarer ikke lenger land som Libanon og Jordan å takle den økende byrden. De trenger vår hjelp, sier president i International Rescue Committee, David Miliband.