ETTERLYST: Med dette udaterte bildet ble Samantha Lewthwaite etterlyst internasjonalt gjennom Interpol. Kenyanske myndigheter etterlyste henne for å ha planlagt terror og for å  ha ulovlige eksplosiver og våpen. Foto: AP/Interpol.
ETTERLYST: Med dette udaterte bildet ble Samantha Lewthwaite etterlyst internasjonalt gjennom Interpol. Kenyanske myndigheter etterlyste henne for å ha planlagt terror og for å  ha ulovlige eksplosiver og våpen. Foto: AP/Interpol.

Nyhetsbyrå: «Den hvite enke» skutt og drept i Ukraina

Britiske Samantha Lewthwaite, som har vært koblet til terror både i Afrika og Midtøsten, skal ifølge et russisk nyhetsbyrå ha vært snikskytter for ukrainske styrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De ubekreftede meldingene omtales i flere britiske medier onsdag, blant annet The Mirror og London Evening Standard.

Samantha Lewthwaite, som er enke etter London-bomberen Germaine Lindsay, skal ha blitt skutt av en russisk snikskytter, hevder nyhetsbyrået Regnum.

Forrige måned kom det meldinger om at en av Storbritannias mest ettersøkte personer var i Syria, der hun slåss sammen med terrorister fra den såkalte Islamsk Stat.

Ifølge The Mirror er ikke meldingene om at hun er skutt formelt bekreftet, og Lewthwaites far sier ifølge avisen at han ikke vet om rapportene er sanne.

«Den hvite enke», som kommer fra Nord-Irland, holdt i flere år til i Øst-Afrika, og i juli 2012 ble hun etterlyst for et terrorangrep i den kenyanske kystbyen Mombasa.

Tre personer ble drept og 25 skadd da en bar i Mombasa ble angrepet med granater under en EM-kamp.

– Vi mistenker at Samantha Lewthwaite var aktiv i angrepet på baren, opplyste en tjenestemann fra kenyanske myndigheter til avisen Belfast Telegraph den gang.

TERRORIST:  Samantha Lewthwaite avbildet i en etterlysning fra Interpol. Foto: AP/Interpol.
TERRORIST:  Samantha Lewthwaite avbildet i en etterlysning fra Interpol. Foto: AP/Interpol.

Konverterte som 17-åring

Samantha Lewthwaite er født i England, men vokste opp i Banbridge i Nord-Irland med en britisk soldat som far og en katolsk mor.

Foreldrene ble separert da hun var 11, noe hun skal ha tatt svært tungt. Dette førte til at hun søkte trøst hos muslimske naboer, ifølge avisen The Telegraph.

Samantha konverterte til islam da hun var tenåring og tok navnet Sherafiyah.

På det som hevdes å være hennes blogg står det at hun tar avstand fra et tidligere «liv i synd».

Hun skriver videre hvordan hun hyller jihad.

– Ja, jeg er en kvinne, men jeg er en kvinne som tror på Jihad og islamsk herredømme.

I bloggen står det også at hun ser fram til at Kenya blir en islamsk stat.

Var gift med selvmordsbomber

31-åringen har vært på rømmen med sine tre små barn siden desember etter at kenyansk politi mistenkte henne for å planlegge en serie angrep i Mombasa.

Lewthwaite skal ha hatt tilknytning til terrorgruppen al-Shabaab i Somalia, som har bånd til Al-Qaida.

31-åringen var gift med Jermaine Lindsay, mannen som sprengte seg selv og 26 andre i lufta under terrorangrepene mot Londons kollektivsystem 7. juli 2005.

«Den hvite enke» tok ifølge kenyansk politi seg inn i landet over grensen fra Tanzania med et falskt pass, og ble etterlyst i Kenya i 2013 år etter at det ble utstedt arrestordre.

Politiet offentliggjorde da et bilde av henne sammen med en uidentifisert mann, og mente kvinnen kunne knyttes til terrorplaner.

I den internasjonale etterlysningen fra Interpol, datert 26. september 2013, trekkes Lewthwaite frem som et eksempel på den «usynlige trusselen terrorister som reiser internasjonalt med falske pass utgjør.».

«Den hvite enke» har operert under flere navn, blant annet Natalie Webb. I et falskt sørafrikansk pass har hun brukt navnet Natalie Faye, og hun oppgir der at hun er sørafrikaner og født i 1985. I virkeligheten ble hun født i 1983.