HYBELHUS: Ila hybelhus er et botilbud til rusmisbrukere. Det var her mannen ble angrepet med jernstang. Foto: Margrethe Håland Solheim
HYBELHUS: Ila hybelhus er et botilbud til rusmisbrukere. Det var her mannen ble angrepet med jernstang. Foto: Margrethe Håland Solheim

Slått i hodet med jernstang flere ganger – saksbehandler mener det var hans egen feil

Da mannen ble tilkjent erstatning av Oslo tingrett trodde han saken var løst. Så havnet saken hos Kontoret for voldsoffererstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

6. april 2013 står en mann i begynnelsen av 50-årene på rommet sitt på Ila Hybelhus i Oslo. Noen kommer inn døra på rommet hans, men han regner med at det er kameraten.

Så kommer det plutselig et slag ut fra løse luften. En mann har tatt seg inn i rommet hans og slår ham gjentatte ganger med en tung jernstang. 

I Oslo tingrett vil retten senere få høre den tiltaltes tilståelse, og at han unnskylder hendelsen. De vil få høre en gjerningsmann som innrømmer at han gikk inn og slo mannen i hodet med en jernstang flere ganger.

Retten dømmer mannen, og vedtar en erstatning på 40.000 kroner til den fornærmede. 

Fordi den tiltalte ikke selv har mulighet til å betale erstatningen går vedtaket videre til Kontoret for voldsoffererstatning i Vardø.

– Mildt sagt underlig

Mannens bistandsadvokat, Leif Erlend Johannessen ved advokatkontoret Salomon-Johansen, ser på oversendelsen til Kontoret for voldsoffererstatning som en ren formalitet. 

Så kommer svaret. Avslag. 

– Det sjokkerte meg. Jeg har aldri vært borti dette før. De hever seg over Oslo tingrett, sier Johannessen til TV 2. 

I avslaget fra Kontoret for voldsoffererstatning kommer det fram at de mener mannen i 50-årene selv har hatt skyld i at han er blitt angrepet. 

Saksbehandlerne ved kontoret for voldsoffererstatning mener at han ved sin deltakelse i et kriminelt miljø selv har fremprovosert handlingen. 

SJOKKERT: Leif Erlend Johannessen er mannens bistandsadvokat.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SJOKKERT: Leif Erlend Johannessen er mannens bistandsadvokat. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Dette var ikke engang tema under en tre dagers behandling av saken i retten. Jeg kan ikke forstå hvordan en saksbehandler ved Kontoret for voldsoffererstatning kan overprøve tingrettens beslutning på denne måten, sier Johannessen.

– Del av et kriminelt miljø

Johannessen har nå sendt en klage til Erstatningsnemnda for voldsofre. 

– Dersom det ikke fører fram vil vi vurdere å ta saken til retten, sier han. 

Ved Kontoret for voldsoffererstatning forklarer de, på generelt grunnlag, at de har egne rutiner når det handler om personer som er med i et kriminelle miljøer. 

– Vi går inn og vurderer i slike saker om det er rimelig at staten går inn og forskutterer erstatning. Når folk er en del av et kriminelt miljø er fast praksis at staten ikke betaler en slik type erstatning, sier informasjonsansvarlig ved Kontoret for voldsoffererstatning Ivar Andre Holm.

Johannessen mener dette blir helt feil. 

– Også tingretten må ta hensyn til den fornærmedes delaktighet. Det har ikke vært noe tema i denne saken, og da reagerer jeg på at en saksbehandler som ikke var til stede under rettssaken kan ta denne vurderingen helt på egenhånd, sier han.

Han mener dessuten at hans klients rettssikkerhet ikke blir ivaretatt. 

– Han får her et stempel som kriminell. De som var til stedet i retten ville derimot fått høre om en mann som er glad i å male, en som gjorde lite av seg, sier han.

Mannen har slitt mye med senvirkninger etter hendelsen.

Urimelige vedtak

TV 2 kunne sist uke fortelle om "Marte". Hun anmeldte en overfalsvoldtekt sommeren 2013. Politiet satte inn store ressurser i saken, og gikk blant annet ut med et overvåkningsbilde i saken. Til slutt ble saken henlagt fordi det var ukjent gjerningsmann. 

Så kom svaret fra Kontoret for voldsoffererstatning svart på hvitt: Kontoret for voldsofferestatning finner det ikke klart sannsynliggjort at voldtekten har funnet sted. Søknad avslått. 

Kvinnens bistandsadvokat, Hege Salomon, reagerer på det hun kaller et urimelig vedtak fra Kontoret for voldsoffererstatning. 

HYBELHUS: Hendelsen skjedde her, på Ila Hybelhus i Oslo. Foto: Margrethe Håland Solheim
HYBELHUS: Hendelsen skjedde her, på Ila Hybelhus i Oslo. Foto: Margrethe Håland Solheim

Farlige kutt

Bistandsadvokatene er nå svært bekymret, etter at det er klart at Kontoret for voldsoffererstatning mister mye av driftsmidlene sine fra 2015.

Kontoret fikk ekstra bevilgninger etter 22. juli, og kuttene som nå kommer er planlagte kutt. Likevel vi det, ifølge det nåværende budsjettet, ha mindre penger i 2016 enn før 22. juli. 

Direktør ved Kontoret for voldsoffererstatning, Marit Zahl Jonassen mener saksbehandlingen i dag er god nok, men at kutt i budsjettet vil føre til lenger saksbehandlingstid.

– Vi er innforstått med at ekstrabevilling etter 22 juli skal utfases, men vi mener at dette må erstattes med en varig økning av vårt driftsbudsjett, sier Zahl Jonassen.