ILLUSTRASJONSFOTO:  En tannlege i England har i 32 år jobbet med manglende hygienerutiner. (Foto: Berit Keilen / SCANPIX )
ILLUSTRASJONSFOTO:  En tannlege i England har i 32 år jobbet med manglende hygienerutiner. (Foto: Berit Keilen / SCANPIX )

Skrekktannlege kan ha smittet 22.000 pasienter med HIV

Har du tannlegeskrekk? Det blir neppe bedre av denne historien. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En tannlege i England har sviktet grovt med hygienerutiner i over 32 år. Dette skal nå ha vekket bekymring for om pasienter kan ha blitt utsatt for blodoverførbare sykdommer som HIV og hepatitt.

Suspendert fra jobben

Tannlegen Desmond D'Mello ble suspendert fra jobben sin i Notthingham i England i juni etter at det ble avdekket sviktende hygienerutiner.

Tannlegen skal blant annet ikke ha vasket hendene eller byttet hansker mellom ulike pasienter. Han skal også ha brukt samme instrument på pasienter uten å sterilisere det.

Tannlegen har selv testet negativt på sykdommene, men etter at det har blitt kjent at han ikke har fulgt vanlige prosedyrer, er det økt infeksjonsfare mellom pasientene.

Utstyr oppbevart på toalett

Etter en inspeksjon ble det også funnet utstyr oppbevart på kontorets toalett og andre rom. Dette skal ha vekket bekymring for økt smittefare. 

D'Mello ble avslørt etter at han ble hemmelig filmet.

Lav smittefare

Myndighetene opplyser om at smittefaren er lav, men de vil likevel forsikre seg om at pasientene ikke har fått noen sykdommer ved å teste dem. 

NHS England, som jobber med å kvalitetssikre engelske helsetjenester, beklager sterkt det som har skjedd. 

– Vi er ekstremt lei oss for bekymringen folk må føle etter å ha hørt dette. Jeg vil understreke at smittefaren er lav, men oppfordrer alle som har vært pasient hos D'Mello til å kontakte oss, sa Dr. Doug Black fra NHS England.

Andre leger understreker at det er veldig liten fare for smitte for pasientene og og påpeker at et HIV virus blir inaktivt minutter etter at det forlater kroppen.