PRESSEKONFERANSE: Barack Obama og Kinas president Xi Jinping holdt en pressekonferanse i Beijing onsdag. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN
PRESSEKONFERANSE: Barack Obama og Kinas president Xi Jinping holdt en pressekonferanse i Beijing onsdag. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN

Kina og USA fastsetter mål for CO2-kutt

Kina og USA kunngjorde onsdag mer konkrete mål for reduksjon av CO2-utslipp enn de har gjort før. For Kinas del er det første gang de setter en dato for når utslippene skal ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en erklæring etter møtet mellom Kinas president Xi Jinping og USAs president Barack Obama i Beijing, tar Kina sikte på at deres utslipp skal reduseres fra 2030, mens USA vil kutte med 26-28 prosent fra 2005-nivået innen 2025.

Kina vil satse på at toppen av CO2-utslippene skal nås enda tidligere enn 2030, og også forsøke å øke andelen ikke-fossil energi til 20 prosent fra 10 prosent i fjor, noe som vil kreve en kraftig utbygging av atomkraft og fornybar energi.

Amerikanske tjenestemenn sier at de forpliktende målsetningene, som er resultat av mange måneder med samtaler mellom verdens to største forurensere, bør oppmuntre andre land til å fastsette konkrete mål og bidra til momentum foran forhandlingene om en ny global klimaavtale fra 2020.

Kina og USA, som sammen produserer 45 prosent av verdens CO2, vil være helt sentrale for å sikre at det blir oppnådd en avtale om kutt i CO2-utslippene i Paris neste år. (©NTB)