Frp-ordfører advarer mot  «smertefull politisk død»

Frp-ordførere har fått nok av knefall i partiets hjertesaker. Krever ultimatum i budsjettforhandlingene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eivind Borge er Frps ordfører i Hvaler kommune og en av partiets 11 ordførere i Norge. Han frykter at partiets politikk forsvinner helt i kampen om budsjettmilliardene. 

Det er han, og de andre ordførerne, som skal forsvare Frp-politikken ved neste års kommunevalg.

– Smertefull politisk død

Nå mener han Frp må stille et budsjett-ultimatum i Stortinget. 

– Det mest riktige burde vært å stille kabinettspørsmål, slik at vi sier at nok er nok. Det må være bedre å gjøre det enn at vi skal dø en sakte og smertefull politisk død fordi vi må sluke for mange kameler på tvers, sier Eivind Borge (Frp) til TV 2. 

TV 2 har snakket med ti av Frps 11 ordførere rundt om i landet. Flere trekker frem Regjeringens foreslåtte kutt i bilavgiftene på 1,35 milliarder kroner som et avgjørende budsjettpunkt.

Advarer mot knefall

Men etter det TV 2 erfarer er Frps gavepakke til bilistene under press i forhandlingene. Venstre krever reversering av nesten alle kuttene i bilavgiftene som regjeringen har foreslått. 

– Det kan ikke være slik at våre samarbeidspartnere skal forvente at Fremskrittspartiet gjør knefall på våre hjertesaker, sier Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) til TV 2. 

Også ordfører i Ullensaker kommune, Harald Espelund (Frp), frykter fortsatt velgerflukt dersom partiet ikke får noen klare og tydelige seire i budsjettforhandlingene. 

– Jo flere saker vi må gi slipp på, jo vanskeligere blir det å holde på velgerne våre, fastslår Espelund.

Venstre står i veien

TV 2 erfarer at Venstre – i sitt nye tilbud til regjeringspartiene – vil reversere Frps avgiftskutt på motorsykkel, snøscooter, campingvogn, vektårsavgift og bensinavgiften. 

Venstre åpner for å være med på en prisjustering av avgift på bensin og diesel, og ikke øke denne. Skei Grande og Venstre er ikke med på Frps forslag om å fryse avgiftene på drivstoff.

Som en del av Venstres justerte kravliste er også en økning av el-avgiften, samt økt CO2-avgift på luftfart og sokkel. Det er stikk i strid med Frps program.

Frp-ordfører: – Ikke svelg hele kamelen

Venstre kommer imidlertid Frp i møte på noen punkter. De skal være villige til å gi inntil en halv milliard i lettelser i bilavgifter. De vil blant annet gjøre det betydelig billigere å kjøpe hybridbiler. I tillegg kommer Venstre Frp delvis i møte om omregistreringsavgiften.

– Frykter du at Frp må gi slipp på for mange hjertesaker i forhandlingene?

– Ja, jeg frykter at det blir konsekvensen for å få dette budsjettet i havn, sier ordfører i Vardø, Lasse Haughom (Frp), til TV 2.

– Forhandlinger er gi og ta, men jeg håper de ikke svelger hele kamelen, sier Austevoll-ordfører Renate Møgster Klepsvik (Frp).

Har gitt avkall på fanesaker

Allerede under regjeringsforhandlingene på Sundvollen måtte Fremskrittspartiet gi opp på flere av sine hjertesaker. Norge skulle ikke bli bompengefritt, til tross for høylydte Frp-løfter i valgkampen. 

Men partileder Siv Jensen har lovet å kompensere for noen tap med seire. Blant annet på partiets landsmøte i mai bedyret hun at regjeringsdeltakelse ikke vil skade partiet. 

– Selv om Fremskrittspartiet er et regjeringsparti, skal vi aldri miste identiteten vår, forsikret Siv Jensen da. 

Men etter at Siv Jensen la frem Frps første statsbudsjett i høst, svarte velgerne med å gi partiet den dårligste oppslutningen på 19 år. 9,5 prosent er for dårlig, innrømmet en presset partileder. 

Nå gjenstår det å se om Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, kan sikre partiet noen etterlengtede seire i forhandlingene.

– Det er veldig viktig at alle de fire partiene som forhandler, som også har en samarbeidsavtale, får sine fotavtrykk som skal vises i det endelige resultatet, sier Harald T. Nesvik (Frp).