Dette er de viktigste budsjettkravene fra KrF og Venstre

Parlamentarisk leder i Høyre, Frp, KrF og Venstre fortsetter forhandlingene klokken 19.00 tirsdag kveld. 

Tirsdag kveld sitter parlamentarisk leder for Høyre, Frp, Venstre og KrF i budsjettforhandlinger på Stortinget. 

Nytt nivå 

Partene gikk inn til et nytt møte allerede klokken 15.30, hvor støttepartiene KrF og Venstre fremmet sine spissede krav til budsjettet. 

Kort tid etter fortalte finanspolitikerne fra de fire partiene at de hadde besluttet at forhandlingene flyttes opp til parlamentarisk nivå. De fire partienes parlamentariske ledere vil derfor overta forhandlingene. 

De parlamentariske lederne gikk inn i sitt første møte 19.00 tirsdag kveld. 

– Vi har ikke hatt den progresjonen som vi trenger, og det er en del krevende runder igjen. Men regjeringspartiene vet veldig godt hvor de har Venstre og KrF. Vi vil ha flere lærere til de minste barna, flere barnehageopptak og ikke minst den sosiale profilen vi har ønsket siden statsbudsjettet ble lagt fram, sier parlamentarisk leder i KrF, Knut Arild Hareide til TV 2 før møtet. 

Parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande, sier til TV 2 at de først og fremst vil kjempe for klima og bekjempelse av fattigdom blant barn. 

– Det er øverst på vår liste – også inn i disse forhandlingene, sier Skei Grande. 

Kan få fortgang

Budsjettforhandlingene er nå på et høyere nivå med Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp). 

Ved å få inn de parlamentariske lederne i forhandlingene kan prosessen får fortgang, da de kan ha større spillerom i forhandlingene. 

– Det er ikke så lenge til vi bør bli enige. Vi legger veldig trykk på forhandlingene nå, slik at vi kommer til enighet, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland. 

Finanspolitikerne fra de fire partiene mente det var riktig at forhandlingene ble satt opp ett nivå. 

– Det er en naturlig prosess i viktig forhandlinger, og det er ingen dramatikk. Dette er å gå videre i forhandlingene. Det er ikke veldig uvanlig at de parlamentariske lederne kommer inn, og dette er også én av de viktigste sakene Stortinget behandler i året, sa forhandlingsleder for KrF, Hans Olav Syversen tirsdag ettermiddag. 

Også Venstre sier det er en naturlig konsekvens av hvordan forhandlingene har utviklet seg. 

– Vi går inn i nye forhandlinger med ønske om et budsjett alle kan leve med, sier Terje Breivik (V).

– Høydramatisk 

Tidligere tirsdag gikk partene fra hverandre etter kun en halvtime med forhandlinger. Da var Krf og Venstre klare på at de trengte en time out. 

 – Siden søndag er det ikke lagt en eneste ny krone på bordet, da nå vil jeg betegne forhandlingssituasjonen som kritisk, sa KrFs forhandler Hans Olav Syversen til TV 2 tirsdag formiddag. 

Høyre, Frp, Venstre og KrF har forhandlet om statsbudsjettet i én uke. Politisk kommentator Arne Strand sa til TV 2 tidligere på dagen at situasjonen ved et eventuelt brudd mellom partene er høydramatisk.