SNAKKET NORSK: Denne mannen husket ingenting, men snakket norsk da belgisk politi avhørte han. Foto: Belgisk politi
SNAKKET NORSK: Denne mannen husket ingenting, men snakket norsk da belgisk politi avhørte han. Foto: Belgisk politi

«Norsk» mysterie-mann i Belgia sendt til sykehus

Den norsktalende mannen har en helsetilstand som gir ham problemer med hukommelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i den belgiske byen Liège opplyser til TV 2 tirsdag formiddag at mannen kom til Belgia fra Frankrike 8. eller 9. november.

Mannen ble plukket opp av politiet og sendt til sykehus. Han kunne ikke gjøre rede for seg, og belgisk politi gikk derfor ut og ba om tips om hvem mannen kunne være.

– Mannens søster har tatt kontakt og fortalt at han har en helsetilstand som gjør at han ikke husker riktig. Han husker enkelte ting og kan huske ting han aldri har gjort, sier etterforsker Rahier hos politiet i Liège til TV 2.

Får helsehjelp

Da han ble tatt hånd om av politiet, fortalte han at han lider av hukommelsestap. Han husket bare at han heter Edmond, og han snakket norsk. Mannen ble tirsdag morgen sendt til CHU-sykehuset i Sart Tilman utenfor Liège.

TV 2 var mandag i kontakt med flere kilder som kjente igjen mannen. Mannen skal være fra Slovakia og skal ha bodd i Norge i omkring ett år. Han skal blant annet ha jobbet på en restaurant i Kristiansand og lærte seg norsk i løpet av oppholdet.

En kvinne som bor i Oslo sier hun er mannens søster. Hun gjenkjente lillebroren på bildene og kontaktet politiet.

Håper på sikker identifisering

Mandag kveld sørget norsk politi for å sende over det som trolig er mannens identifikasjonspapirer til belgiske myndigheter.

– Dokumenter er oversendt via Kripos til Belgia. Vi venter på identifisering, sier vaktleder Mona Nordby ved krimvakta i Oslo-politiet til TV 2 tirsdag morgen.

Ifølge belgisk politi har mannen en bror i Slovakia. Politiet bekrefter overfor VG at mannen er slovakisk.

– Jordnær og snill

Norske Herå Palani forteller til TV 2 at hun straks kjente igjen sin slovakiske venn da hun så bildene av ham. Hun ble kjent med mannen da han jobbet på en restaurant i Romerike for et par-tre år siden.

– Han er veldig hyggelig. En utrolig snill, jordnær og fin gutt, sier hun om sin venn.

Herå sier at han kom til Norge fra Slovakia for å jobbe. Hun ble kjent med ham og har holdt kontakt med ham på Facebook etter at deres veier skiltes. Sist de var i kontakt, var for et års tid siden, forteller Herå. De har kommunisert på engelsk og norsk.

– Norsken hans var ikke så god den gang, sier hun.

Siste aktivitet på mannens Facebook-konto var 8. juli.