DØMT: De fleste av de over 300 passasjerene som mistet livet da ferjen sank, var skoleelever på utflukt. Kaptein Lee Jun-Seok er dømt til 36 år i fengsel. Foto: AP
DØMT: De fleste av de over 300 passasjerene som mistet livet da ferjen sank, var skoleelever på utflukt. Kaptein Lee Jun-Seok er dømt til 36 år i fengsel. Foto: AP

Sørkoreansk kaptein dømt til 36 års fengsel

Kapteinen Lee Joon-seok på ferja som forliste i Sør-Korea i april, ble tirsdag funnet skyldig i grov tjenesteforsømmelse og dømt til 36 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 300 passasjerer, de fleste av dem skoleelever på utflukt, mistet livet da ferja Sewol kantret og sank utenfor sørkysten av Sør-Korea med 476 personer om bord. 375 av dem var skoleelever på skoletur.

Flere hundre fanget i skipet

Den 69 år gamle kapteinen ble dømt for grov tjenesteforsømmelse, inkludert at han forlot skipet samtidig som flere hundre var fanget om bord.

Lee Jun-seok, «forlot sine passasjerer, vel vitende om at de ventet på instruksjoner fra mannskapet og om at livene deres ville være i fare om ikke de ble evakuert», sa rettens formann Lim Joung-youb, ifølge The New York Times.

Påstand om dødsstraff

Aktor hadde lagt ned påstand om dødsstraff for kapteinen, men det ble ikke tatt til følge av dommerne. Dødsstraff er fortsatt i bruk i Sør-Korea, men ingen har blitt henrettet på over 15 år.

Dommeren sier retten ikke dømte kapteinen for drap fordi han ikke var klar over at ofrene ville dø som følge av hans handlinger, og at han ikke hadde en intensjon om å ta livet av passasjerene.

Derimot ble skipets førstemaskinist dømt til 30 års fengsel for drap for ikke å ha hjulpet to skadde besetningsmedlemmer, som dermed mistet livet.

Avslutter søket

Ulykken skyldtes etter alt å dømme en dødelig kombinasjon av for tung last, ulovlig ombygging av fergen samt menneskelige feil.

295 av de døde er hentet opp fra sjøen, mens ni personer fortsatt ikke er funnet.

Samme dag som dommen falt, opplyste myndighetene at søket etter de siste ni savnede passasjerene ble avsluttet. Statsråd for maritime saker, Lee Ju-young, sier han dypt beklager at det ikke har vært mulig å finne de siste savnede etter havariet i april.

(©NTB)