NÆRMER SEG HVERANDRE: Venstres Terje Breivik (t.v.) og Frps Gjermund Hagesæter forhandler på vegne av sine partier. Dette bildet er fra budsjettforhandlingene på Stortinget før helgen. Høyres Svein Flåtten (H) til venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NÆRMER SEG HVERANDRE: Venstres Terje Breivik (t.v.) og Frps Gjermund Hagesæter forhandler på vegne av sine partier. Dette bildet er fra budsjettforhandlingene på Stortinget før helgen. Høyres Svein Flåtten (H) til venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nytt og grønnere budsjett-tilbud i natt 

Regjeringen gir flere grønne saker til KrF og Venstre, men avstanden er fortsatt stor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en uke med forhandlinger om statbudsjettet har det strammet seg betydelig til mellom de fire borgerlige partiene.

Vil forhandle videre

Mandag kveld ga Fremskrittspartiets stortingsgruppe grønt lys til å legge et nytt tilbud på bordet til KrF og Venstre.

– Vår stortingsgruppe har gitt klarsignal til å fortsette forhandlingene. Det som er viktig er at de prosessene vi er inne i blir forankret i gruppen, sa parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik (Frp) til TV 2 ved 20-tiden mandag kveld.

Grønt skatteskifte


Det Frps gruppe i realiteten gjorde, var etter det TV 2 erfarer, å gi klarsignal til å legge på bordet et tilbud om et såkalt «grønt skatteskifte», som er et av Venstres aller mest sentrale krav i forhandlingene.

Tilbudet ble overlevert til de to sentrumspartiene natt til tirsdag.

Etter det TV 2 erfarer inneholder det fjerde tilbudet både forslag til nye klima- og miljøavgifter, i tillegg til at andre avgifter kuttes for å belønne klimavennlig adferd.

Koster for Frp

Flere av forslagene i tilbudet er dermed saker som svir for Frp, men etter det TV 2 forstår, har regjeringen forsøkt å skjerme mange av de bilrelaterte avgiftskuttene i budsjettet.

Det betyr for eksempel at det neppe så langt er aktuelt for regjeringen å øke bensin- og dieselavgiftene. For første gang er ikke disse prisjustert i et statsbudsjett.

«Grønt skatteskifte» er et av de mest sentrale kapitlene i Venstres alternative statsbudsjett, der partiet har foreslått grønne skatte- og avgiftsendringer på hele 13,3 milliarder kroner. 

Etter det TV 2 erfarer er regjeringspartiene villige til å strekke seg et stykke, selv om det er stor avstand mellom Venstres krav og regjeringspartienes tilbud på dette området.

Hørte «regjeringskrise»

Klimaet i forhandlingene om neste års statsbudsjett har spisset seg til. Mandag kveld brukte kilder ordene «mulig regjeringskrise» når TV 2 ba dem betegne forholdet mellom partiene. Kildene understreket imidlertid at de ikke trodde på det, men antydet likevel at det ikke helt kan utelukkes, fordi avstanden fortsatt er stor.

Forhandlerne møtes etter planen igjen tirsdag formiddag for å drøfte det nye tilbudet fra regjeringspartiene. Et av de mulige scenariene er da at det «slamres med dørene» slik at forhandlingene må løftes opp til de parlamentariske lederne.