Erna til Finnmark uten penger

HAMMERFEST (TV 2): Statsminister Erna Solberg ble møtt med forventninger om statlige bidrag da hun besøkte hovedbasen for den norske petroleumsvirksomheten i Barentshavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En statsminister med særdeles godt humør besøkte mandag hovedbasen for den norske petroleumsvirksomheten i Barentshavet. Der ble hun møtt med forventninger om statlige bidrag for å utvikle olje og gassvirksomheten i nord.

– Hvis vi skal få videreutviklet og bygd opp en komplett leverandørindustri, så er det viktig at infrastrukturen er til stede. I dag sliter vi med dårlige veier, for liten flyplass og ikke minst et el-nett som er svært sårbart, sa administrerende direktør Ketil Holmgren i Polarbase AS i Hammerfest da han guidet Erna Solberg rundt om på basen.

Kun strategi i kofferten

Det er investert 1,2 milliarder i Polarbase, men ikke en eneste krone er bevilget av staten. Da Erna Solberg i dag lovet å bevege nordområdepolitikken fra ord til handling, håpet man at hun også hadde penger med seg nordover.

– Nei, vi har med oss en strategi for hvordan vi skal jobbe med nordområdene, sa statsministeren.

Da hun la fram regjeringens nordområdestrategi var hun imidlertid klar og tydelig.

– Nord-Norge er en fremtidsregion for landet Norge, sa hun.

Ble trodd på sitt ord

Erna kom nordover uten penger til gode formål, med ble likevel trodd på sitt ord når hun så varmt snakket om «nordkloden» og regjeringens vilje til å satse der.

Til og med Hammerfest sin Ap-ordfører Alf E. Jakobsen var beroliget.

– De har et veldig sterkt ønske om å satse i nord, og det tror jeg dem på. Og når vi i tillegg ser det som er gjort av nye funn på sokkelen, så ligger jo «maten» der. Vi må nå få lov til å spise den, og tjene penger til hele nasjonen Norge.

For det er det det handle om: Å utvikle vår nordligste olje-provins til landets beste. Det har også statsministeren skjønt.

– Veksten er høyere i nord enn den er i sør, produktivitetsutviklingen i nord enn den er i sør. Dette er en verdiskapende region som ikke trenger spesialordninger, sa Erna Solberg.