Krf sier blankt nei til uførekutt

Regjeringens forslag om å kutte i småbarnstillegget for uføre kan bli utsatt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristelig Folkeparti (Krf) og Venstre (V) mener regjeringens forslag til kutt i småbarnstillegget for uføre er for dårlig utredet til å kunne vedtas.

– Jeg vegrer meg for å si det, men jeg hadde forventet mer kjøtt på beinet når det tross alt foreslås såpass vidtgående endringer, sier hans Olav Syversen (KrF) til TV 2.

Tøffere tone

Seks dager inn i forhandlingene har tonen blitt langt tøffere mellom de fire borgerlige partiene. Det foreslåtte kuttet i småbarnstillegget til uføre skaper splid. Det er rett og slett ikke godt nok utredet mener Kristelig Folkeparti.

– Sånn som det ligger fra regjeringens side er det ikke aktuelt å støtte dette forslaget, sier Syversen.

Regjeringen foreslo å kutte den behovsprøvde maksimalsummen i barnetillegget til uføre som er på 35.000 kroner, og erstatte den med et standardtillegg på 7.020 kroner i året.

Kuttet ble foreslått iverksatt fra 2016 med en gradvis innfasing til 2018. Regjeringen la opp til å spare 45 millioner kroner neste år og 590 millioner når ordningen var gjennomført.

– Akkurat dette spørsmålet om barnetillegget har vi diskutert og vil vi diskutere, noen løsning har vi ennå ikke, sier Syversen.

Ut av forhandlingene?

Etter det TV 2 erfarer ber både KrF og Venstre bak lukkede dører om at den omstridte saken løftes ut av budsjettforhandlingene for å bli grundigere utredet sammen med uførereformen som trer i kraft ved årsskiftet.

– Å sammenkoble effekten av de to er viktig for oss å vite hva blir før vi kan sette to streker under et svar.

– Kan det bli aktuelt med et kompromiss?

– Da er vi inne på forhandlinger, men det er ingen tvil om at går vi nærmere inn i dette spørsmålet, pluss signaler vi har gitt fra dag en og hva vårt eget landsstyremøte har uttalt, så skjønner alle at dette er et tema som må på bordet, og det er ikke aktuelt å støtte det forslaget som ligger der, sier Syversen.