Frykter ny IS-strategi: – Vil sende fremmedkrigere tilbake til Europa

Flere fremmedkrigere er tilbake i Norge. Organisasjoner som jobber med ekstremisme frykter dette er en ny strategi fra terrorgruppa Islamsk Stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kan fortelle at en 22 år gammel norsk-iraker bosatt i Fredrikstad kom tilbake 6. november. Da hadde han vært to måneder i Syria.

– PST har en god, men ikke komplett oversikt over personer som drar til Syria og Irak for å tilslutte seg IS. Hvorvidt de siktes ved hjemkomst er en individuell vurdering som Politiets sikkerhetstjeneste foretar. Siktelse er et av flere relevante tiltak som kan iverksettes ved hjemkomst, sier informasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen.

22-åringen som reiste i september skal ha blitt radikalisert i løpet av sommeren. Ifølge kilder TV 2 har snakket med endret han adferd drastisk den siste tiden. Norsk-irakeren reiste kort tid etter at flere av hans venner dro fra Fredrikstad.

SISTE TILBAKE: Denne norsk-irakeren er tilbake i Fredrikstad etter to måneder i Syria. FOTO: SKJERMDUMP
SISTE TILBAKE: Denne norsk-irakeren er tilbake i Fredrikstad etter to måneder i Syria. FOTO: SKJERMDUMP

Flere fra Fredrikstad 

Fredrikstad i Østfold skiller seg kraftig ut når det gjelder fremmedkrigere som er i Syria. TV 2 kjenner identiten på ti personer som har reist fra byen til det krigsherjede landet. De er alle i alderen 22 til 26 år og har blant annet bakgrunn fra Norge, Iran, Irak og Tsjetjenia.

I oktober opplyste Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2 at det var nesten ingen som hadde kommet tilbake fra Syria det siste halve året. Det er i ferd med å endre seg. TV 2 vet at en 24-åring fra Fredrikstad kom tilbake for kort tid siden og at en 26-åring fra samme by skal være på vei hjem.

Alle bør siktes

Antirasistisk senter mener dette kan være en bevisst strategi fra terrorgruppa Islamsk Stat.

– Det kan forstås som at de blir sendt tilbake for å spare en del viktige brikker fordi man ser at kampene i området blir hardere, tøffere og farligere. Det kan også tenkes som en bevisst strategi for å ha brikker på plass som kan brukes ved en senere anledning. Det er absolutt grunn til å følge med på disse, sier rådgiver ved Antirasistisk senter, Shoaib Sultan.

Han mener alle som returnerer fra Syria bør siktes av PST.

– Disse må siktes med en gang. Alle sammen. Og så kan man eventuelt sjekke de som ikke er relevante ut av saken, sier Shoaib Sultan.

– Det kan jo hende at noen av de som kommer hjem angrer?

– Absolutt. Det er derfor jeg sier at politiet må sjekke dem ut, sier Sultan. 

Venner viktig

Peter Neumann er professor i statsvitenskap og ekspert på radikalisering og politisk vold. Hans forskning på vestlige fremmedkrigere i Syria viser at vennskap, framfor internett, er den viktigste faktoren som får personer til å bli jihadister.

– For mange av de som reiser er selvfølgelig internett viktig i radikaliseringsprosessen, men flertallet blir radikalisert gjennom vennskap. De kjenner allerede en eller to som har reist fra før. Med kjentfolk på plass i Syria er det mye lettere for de andre i kameratgjengen å følge etter, sier professor Neumann til TV 2.

Tysk analyse

I en fersk analyse fra den tyske etterretningstjenesten, BND, advares det mot at terrorgruppa Islamsk Stat vil slå til mot vestlige mål i nær fremtid. Ifølge rapporten frykter man både omfattende og oppsiktsvekkende angrep.

Trenger exitprogram

Sylo Taraku fra organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold), mener det er viktig at kommunene og ikke bare PST følger opp de som kommer tilbake. Han sier det trengs egne avradikaliseringsprogram for å få de unge ut av ekstreme miljøer.

– Det er veldig viktig å avradikalisere dem, fordi de kan enten foreta terrorhandlinger her, reise tilbake til Syria eller rekrutere andre til å gjøre det, sier Taraku til TV 2.