FLORØ: En av flyplassene som får nye inn- og utflygingsruter torsdag er Florø. Bildet er tatt av Fly med oss-helikopteret 19. mai. Foto: Erika Tirén
FLORØ: En av flyplassene som får nye inn- og utflygingsruter torsdag er Florø. Bildet er tatt av Fly med oss-helikopteret 19. mai. Foto: Erika Tirén

Varsler forsinkelser ved en rekke flyplasser

Den største endringen av luftrommet i Norge noensinne ble gjennomført i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med innføringen av nye inn- og utflygingsruter er det ventet forsinkelser ved Værnes, Sola og Flesland, opplyser Avinor.

– Når vi gjør slike endringer, er hensynet til flysikkerheten alltid det viktigste. Derfor er det nødvendig med noen begrensinger på hvor mange som kan fly samtidig, fram til vi ser at alt fungerer som forventet, sier kommunikasjonssjef i Avinor Flysikring, Kristian Løksa til TV 2.

Sjekk hvilke fly som blir rammet her

Verst om morgenen

Luftromsendringene berører Vestlandet, Møre og Trøndelag. 16 lufthavner får helt nye ruter for innflyging og utflyging.

Endringene gjennomføres natt til 13. november. Morgentrafikken vil merke de største konsekvensene. Også helikoptertrafikken til Nordsjøen blir berørt.

Målet med endringen er å øke flysikkerheten og sikre tilstrekkelig kapasitet i luftrommet. Et poeng er også å redusere støyproblemet for folk som bor i nærheten av flyplasser.

Alt går etter planen

En sjekk torsdag morgen viser at avgangene fra Flesland har forsinkelser på opptil 55 minutter. Ved Sola går trafikken stort sett som den skal. På Værnes er det også bare noen få avganger forsinket torsdag morgen.

– Foreløpig har alt gått som forventet. Fram mot klokken 12 estimerer vi 20 minutters forsinkelser inn til Sola, 40 minutter inn til Flesland og 10 minutter inn til Værnes. Etter klokken 12 vil det bli bedre, sier Kristian Løksa til TV 2 klokken 08.30 torsdag.

Omfattende endring

Disse 16 flyplassene får helt nye inn- og utflygingsruter:

Bergen/Flesland, Florø, Førde/Bringeland, Haugesund/Karmøy, Kristiansand/Kjevik, Kristiansund/Kvernberget, Molde/Årø, Røros, Sandane/Anda, Sogndal, Stord/Sørstokken, Stavanger/Sola, Trondheim/Værnes, Ørland, Ørsta-Volda/Hovden og Ålesund/Vigra.