Hus antent av lava på Hawaii

Huset er det første som er antent av lavastrømmen som i flere uker har krøpet sakte nedover mot landsbyen Pahoa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vulkanen Kilauea på Hawaii har vært aktiv siden 1983.

Et hus ble mandag antent av en sakteflytende rødglødende lavastrøm på Hawaii.
Huset er det første som er antent av lavastrømmen som i flere uker har krøpet sakte nedover mot landsbyen Pahoa på den største Hawaii-øya, ifølge det amerikanske sivilforsvaret.

Huset sto tomt, og ingen mennesker er hittil kommet til skade av lavastrømmen, som først begynte å strømme ut av vulkanen Kilauea i juni og brenner alt som kommer i dens vei.

Beboerne i 50 hus i området har vært forberedt på å måtte forlate sine hjem, men til alles lettelse ser lavastrømmen nå ut til å ha stanset opp, bare 150 meter før den ville ha blokkert hovedveien inn i byen.

Lav fart

Det har vært lav fart på lavamassene den siste tiden. Med hastigheter nede i to meter per time har det vært en langsom prosess for de 900 innbyggere som er forberedt på evakuering. 

Det er ikke mulig å forutsi når lavaen, som er cirka 900 grader varm, vil stoppe, skifte retning eller treffe hus. De siste 10 dagene har lavamassene nesten ikke beveget seg.

Aktiviteten kan ta seg opp

De siste 10 dagene har det vært lite utvikling, men det er likevel mulig at aktiviteten vil ta seg opp, ifølge sivilforsvaret på Hawaii.

Sist det var evakuering var i 2011. Et hjem ble ødelagt før lavaen skiftet retning.

Nabobyen Kalapana ble begravd av lava for 30 år siden og ødela 180 hus.

(©NTB/TV 2)