Advarer mot feil trening i jentefotballen

Fysioterapeut for Norges kvinnelandslag i fotball, Tor Østhagen (54), ser en klar sammenheng mellom mye og ensidig trening og økende hyppighet av belastningsskader blant unge idrettsaktive.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Dette gjelder særlig de beste jentene i fotballen. Grunnen er at det er lettere for jentene enn for guttene å bli tatt opp til eldre og bedre lag, samtidig som de spiller for egne aldersklasser, sier Tor Østhagen (54), fysioterapeut for Norges kvinnelandslag i fotball. 

Belastningsskader

Han mener at treningene blir for konsentrerte om fotball, og for lite konsentrerte om forebyggende styrketrening og mer allsidige alternativer til fotballtreningen.

— De spiller på mange arenaer med mange ulike trenere som ikke kommuniserer. Resultatet blir ofte at de får belastningsskader som følge av at de trener mye, feil og for ensidig, sier Østhagen.

Økt spesialisering

I tillegg til ordinære fotballtreninger, er det nå flere videregående skoler som tilbyr idrettslinjer enn det var før. Her kan elevene spesialisere seg i fotball som en del av videregående opplæring.

— Da trener de kanskje fire ganger i uka med fotballaget fra før av, og får i tillegg fire økter til på skolen. Da blir det plutselig dobbelt så mye trening, i stedet for at overgangen kunne gått gradvis, fortsetter Østhagen.

Fysioterapeut Tor Østhagen (54) sammen med kvinnelandslaget på pressetreff for kvinnelandslaget i fotball utenfor Kalmar slott i Sverige.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Fysioterapeut Tor Østhagen (54) sammen med kvinnelandslaget på pressetreff for kvinnelandslaget i fotball utenfor Kalmar slott i Sverige.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Plaget av skader

Benedicte Heitmann Akerø (15) er en ivrig fotballspiller, som har gått til behandling for fotballskader hos Tor Østhagen. Hun har hatt flere skader opp gjennom årene. Det begynte med Schlatters og så Sindig-Larsen.

— For de første skadene fikk hun faste forebyggende øvelser som hun ble bedre av, sier Østhagen.

I morgen klokka 08.10 viser Benedicte Heitmann Akerø (15) eksempler på forebyggende øvelser i God morgen Norge. Sammen med henne kommer fysioterapeut Tor Østhagen (54). Østhagen stiller også til nettprat om treningsskader klokka 08.30. Allerede nå kan du sende inn spørsmål til nettprat nederst i saken!

Kunne nesten ikke gå

Da hun i august i tillegg fikk Jumper's knee, ble smertene så ille at hun nesten ikke kunne gå.

— I august hadde jeg store smerter i kneet, på en skala fra en til ti så kjente jeg tieren hele tiden, sier Heitmann Akerø.

Østhagen anbefalte trykkbølgebehandling. Til nå har hun hatt 6 behandlinger og blitt mye bedre.

— Nå kan jeg kjenne smerte i kneet, men det er på en treer på en skala fra én til ti, sier Benedicte.

Oppfordrer til å si ifra

Tor Østhagen (54) tror det er mange unge som går og kjenner på smerter, men at de unnlater å opplyse om det i frykt for å miste spilletid og muligheter i fotballen. Dette mener han er svært uheldig.

—  Har du vondt, så gå til legen og sjekk det! Oppfordrer han. 

Har du spørsmål om treningsskader til fysioterapeut Tor Østhagen? I morgen stiller han til nettprat fra kl. 08.30. Allerede nå kan du sende inn spørsmål til nettpraten i boksen under.