RASFARLIG: Fjellet Mannen står i fare for å rase ut, og de siste ukene har beboerne under fjellet vært evakuert og jernbanelinjen stengt. Foto: TV 2
RASFARLIG: Fjellet Mannen står i fare for å rase ut, og de siste ukene har beboerne under fjellet vært evakuert og jernbanelinjen stengt. Foto: TV 2

Ordfører i Rauma: – Nå er det opp til Mannen å bestemme

Mandag møttes beredskapsgruppen i Rauma kommune for å diskutere det rasutsatte fjellet Mannen. Nå senkes farenivået fra rødt til gult og det åpnes opp for godstrafikk igjen på Raumabanen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig er det klart at fjellet Mannen ikke kommer til å vannbombes. 

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har undersøkt muligheten for vannbombing av Mannen, men konkluderer med at det ikke er å anbefale. 

– Selv om nedbør og vann er kjent som den vanligste utløsningsårsak for store skred, mangler en spesifikk kunnskap og erfaring. Det er derfor usikkert hvilken konsekvens og hvilken treffsikkerhet vannbombing ville hatt, skriver NVE i sin konklusjon. 

Vannbombing gjøres blant annet av Statens vegvesen for å renske opp mindre steinmasser, men det er aldri, verken nasjonalt eller internasjonalt, brukt vannbombing i så stor størrelse som ved Mannen. 

– Jeg tenker nå at naturen må gå sin gang. Vi har andre rasfarlige partier, noen overvåker vi døgnkontinuerlig uten at det er snakk om å gjøre inngrep, sier direktør for Skred- og vassdragsavdelingen i NVE, Anne Britt Leifseth, til TV 2. 

Mindre bevegelse

Det er langt mindre bevegelse i fjellet nå enn det var for to uker siden, da geologene mente det bare var snakk om timer før deler av fjellet ville rase.

Bevegelsene i fjellet har minsket i hastighet i løpet av måleperioden, og ligger nå på cirka 2 millimeter i døgnet, som tilsvarer cirka mellom 30-70 centimenter i året.

– Nå er det Mannen som bestemmer, sier Rauma-ordfører Lars Olav Hustad til TV 2.

Mandag møtte kommunen blant andre geologer, politi og folk fra Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Jernbaneverket.

På møtet ble det konkludert med at farenivået senkes fra gult til rødt. I tillegg åpnes Raumabanen trolig opp igjen for godstrafikk. 

– For oss er det viktig at godstrafikken kommer på skinner igjen, så det er vi fornøyde med, sier Rauma-ordføreren.

Politimesteren vil ikke åpne opp for passasjertransport langs Raumabanen. 

Får ikke flytte hjem

Det er fortsatt ikke sikkert nok slik at innbyggerne får flytte tilbake til husene sine som ligger i rasområdet. 

– De får nå reise inn igjen for å hente eiendeler, men må registrere seg inn og ut. De kan ikke flytte tilbake, forteller Raumas ordfører, Lars Olav Hustad.

Hustad sier de evakuerte har fått tilfredsstillende boforhold, noe som gjør at de kan være evakuert over en lengre periode. 

Åknes Tafjord beredskap vil fortsatt gjøre kontinuerlig vurdering av overvåkingsdata. En langvarig mildværsperiode kan føre til en økning i bevegelser.

 (TV 2/NTB)