Lydopptak med spesialsoldaten som drepte Osama bin Laden publisert

Soldaten som skjøt Osama bin Laden forteller om tiden før og etter drapet på terrorlederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere spesialsoldaten Robert O'Neill har stått fram som «skytteren» som skjøt og drepte verdens mest fryktede terrorleder, Osama bin Laden. Navnet hans ble publisert på et militært nettsted tidligere denne uka, og han lot seg så intervjue av Washington Post torsdag.

Freelancejournalist Alex Quade har gjort lydopptak av samtaler hun hadde med O'Neill gjennom det siste året. Opptakene viser at den tidligere spesialsoldaten er emosjonell med tanke på drapet og hvordan han har følt seg behandlet i ettertid.

Osama bin Laden var leder for terrornettverket al Qaida som gjennomførte terrorangrepene mot World Trade Center i New York 11. september 2001. (AP Photo)
Osama bin Laden var leder for terrornettverket al Qaida som gjennomførte terrorangrepene mot World Trade Center i New York 11. september 2001. (AP Photo)

Hør Robert O'Neill snakke om bin Laden-drapet øverst i saken!

Skjorten til O'Neill henger utstilt på September 11 Memorial and Museum.
Skjorten til O'Neill henger utstilt på September 11 Memorial and Museum.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter intervjuene med O'Neill.

– Levende skyteskive 

– Jeg ville ikke gått nær denne fyren nå. Han har tegnet en skyteskive på seg selv, sier tidligere spesialsoldat Jonathan Gilliam. 

Han sier også at det virker som O'Neill ønsker berømmelse, og at han bruker konfidensiell informasjon for egen vinning. 

O'Neill sier selv at han ikke bryr seg om at det var han som skjøt, men sier at han ville fortelle om drapet for å trøste ofrene etter 11. september.

– Ville trøste 11. septemberofre

– Når jeg har møtt noen som mistet sine kjære i terrorangrepet 11. september, da har jeg fortalt dem at jeg så Osama bin Laden dø som en feiging. Han var redd, sier O'Neill.

Han sier videre at dette har hjulpet ofrene til å komme seg videre. 

O´Neill lot seg intervjue anonymt i Esquire i 2013. Der fortalte han om de dramatiske minuttene da han og de andre soldatene landet med helikopter i gården utenfor huset bin Laden og hans familie oppholdt seg, og at han drepte bin Laden med tre skudd i hodet.

Følte seg forbigått

Til Quade sier han at han var rasende da han lot seg intervjuet. Han følte seg sviktet av militæret. Han forteller også hva som var motivasjonen for toktet, og at gruppen var overbevist om at de kom til å bli drept. 

Sikkerhetsekspert Peter Bergen er blant de som er svært kritisk til at O'Neill sto fram. 

– Brudd med æreskodeks

– Ryktet hans i miljøet er ikke bra. Det bryter med æreskodeks å snakke om det som har skjedd, og det finnes mennesker som har en annen versjon av det som hendte, sier Bergen.

Ledelsen i Pantagon mener også det er trist at O'Neill bryter taushetskodeksen som finnes i miljøet.

– Det er skuffende at noen har brutt denne etiske kodeksen som 99 prosent av spesialsoldatene lever etter, sier presseadmiral John Kirby. Han presiserer at han ikke ønsker å uttale seg om denne spesifikke saken ettersom den fortsatt er under gransking.