Slik har det gått med Sotsji etter OL

Trodde du det hadde blitt en spøkelsesby?

SOTSJI (TV 2): Flere hundre milliarder kroner ble brukt på å ruste opp Sotsji til OL, men etter at ilden slukket for drøyt åtte måneder siden, har ryktene florert om at stedet ble til en øde spøkelsesby. 

Overraskelsen var derfor stor da TV 2 tok turen til skianlegget Rosa Khutor, en helt vanlig ukedag i november.

Nede i den nybygde fjellbyen var det flust av turister, og da vi tok gondolen oppover fjellet, der blant annet alpint- og freestyleøvelsene ble avholdt, ble det tydelig at spøkelsesryktene ikke stemmer.

- Det har blomstret etter OL. Vi holder fortsatt på med sommertrafikk, og mer en 450.000 mennesker har betalt for å kjøre gondolen i løpet av sesongen, sier norske Geir Ødegaard Olsen til TV 2.

Han kom til Sotsji for fem år siden, og var med på å bygge opp skianlegget. Nå jobber han som konsulent og skal bidra til at anleggene fortsettes å brukes etter OL.

- Vi tenker langsiktig. OL var egentlig bare et steg på veien for å skape et vintersportssted. Russerne har ikke hatt det før, de har måttet dra til Europa på skiferie, men nå har de noe i hjemlandet.

- Alt kommer til å bli brukt
Ødegaard Olsen er skuffet over hvordan nordmenn har valgt å fremstille OL-byen.

- Det er synd at de har fått inntrykk av at det er en spøkelsesby. Det er klart at det ikke er vanskelig å finne en gate eller en hall der det ikke er aktivitet til en hver tid, men det kommer. Ja, russerne har brukt mye penger på dette, men har tenkt langsiktig og alt kommer til å bli brukt, forteller nordmannen.

- Russerne er stolte
Han sier videre at det er store planer både for langrenns- og skiskytterarenaen. Her ønsker russerne og skape et anlegg lignende det vi selv har i Holmenkollen.

I Olympic Park, der alle hallene står, brukes blant annet ishockeyhallen Bolshoy Ice Dome av KHL-laget HC Sotchi. 

- OL har også vært veldig bra for utviklingen av nye idrettstalenter lokalt. Det tilrettelegges veldig for aktiviteter for barn og unge, forteller Ødegaard Olsen. 

- Russerne er stolte av sitt OL og sitter igjen med en god følelse, akkurat slik vi gjorde etter Lillehammer.