SIKTET FOR GROV OMSORGSSVIKT: Bak denne døren ble den ti år gamle gutten funnet død i august. Moren er nå fengslet i saken. Foto: Kristian Mykleset/TV 2
SIKTET FOR GROV OMSORGSSVIKT: Bak denne døren ble den ti år gamle gutten funnet død i august. Moren er nå fengslet i saken. Foto: Kristian Mykleset/TV 2

10-åring døde trolig av sult

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at 10-åringen som ble funnet død i Oslo i august mest sannsynlig døde av underernæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det får TV 2 bekreftet fra flere kilder som har kjennskap til innholdet i rapporten.

Politiet vil ikke kommentere TV 2s opplysninger. De venter på den endelige obduksjonsrapporten før de konkluderer.

– Vi har fått en foreløpig obduksjonsrapport som sier noe. Vi ønsker ikke å gå ut med det nå, men vil vente til den endelige obduksjonsrapporten foreligger senere i måneden, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til TV 2.

Holdt hjemme fra skolen

Det var i slutten av august i år at en ti år gammel gutt ble funnet død i Oslo. Det var moren, som er i 30-årene, som ringte nødnummeret og fortalte at sønnen var livløs. Ambulansepersonell som rykket ut, fant gutten død og varslet politiet. Moren hadde etter sommerferien holdt sønnen hjemme fra skolen i to uker. Hun fortalte at gutten var syk.

Guttens mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Kvinnen nekter straffskyld.

– Hun er fortvilet og tungt preget av situasjonen. Hun mener hun ikke har gjort noe galt, sier alenemorens forsvarer Bjørn Rudjord til TV 2.

Kvinnens forsvarer vil ikke kommentere den foreløpige obduksjonsrapporten, som ifølge TV 2s opplysninger viser at gutten mest sannsynlig døde av sult.

Snakket med mor en gang

Barnevernet var ved nyttår i kontakt med den lille familien, men lukket raskt saken.

– Barnevernet har såvidt vært i kontakt med familien på nyåret, en veldig kort sak som ble avsluttet ganske raskt. Så familien har ikke på noen måte vært tungt inne i barnevernet, sier Hjort Kraby.

Etter det TV 2 erfarer snakket barnevernet kun en gang moren til gutten før de lukket saken. De snakket ikke selv med gutten for å høre hvordan han hadde det.

Innlagt på Dikemark

Alenemoren ble mandag varetektsfengslet for fire uker.

To rettspsykiatere skal vurdere hennes mentale helse og legge frem en rapport.

I går ble det besluttet at kvinnen skal døgnobserveres ved Dikemark sykehus i åtte uker.

SPESIELL SAK: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier det gjenstår flere avhør i saken. FOTO: OLA HARAM / TV 2
SPESIELL SAK: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier det gjenstår flere avhør i saken. FOTO: OLA HARAM / TV 2

TV 2 har vært i kontakt med skolen hvor den 10 år gamle gutten var elev. Rektor opplyser i en e-post at de fikk dødsbudskapet den 27. august, og de fikk da også beskjed om at politiet ville etterforske saken nærmere.

De fikk ikke oppgitt dødsårsak, kun at eleven var funnet død.

– Oppleves som tragisk

– At en elev ved vår skole har mistet livet oppleves som tragisk, for hele nærmiljøet, skolen, og alle som har kjent ham. At en elev er omkommet er den verste beskjeden en skole kan få. Vi har derfor siden vi fikk beskjeden om hans død hatt hovedfokus på å ivareta elever og ansatte med ulike tiltak. Foresatte har også fått informasjon og råd om hvordan de kan snakke med elevene om saken, skriver rektor.

Skolen ønsker ikke kommentere hvordan gutten ble oppfattet av elever og ansatte ved skolen. De ønsker heller ikke kommentere om skolen så noen tegn til omsorgssvikt, eller om det ble tatt noen grep.

– Vår taushetsplikt er absolutt, og gjelder alle våre elever. Dette innebærer at vi ikke kan snakke med media eller andre om noen forhold rundt våre elever, heller ikke når det tilstøter dem noe. Vi har etter loven ikke anledning til å dele med media vår vurdering av den aktuelle eleven. Jeg kan derfor ikke si noe om dette, skriver rektor.

– Imidlertid gjelder ikke taushetsplikten samtaler med politiet. Vi har et svært godt samarbeid med dem, og gir dem svar på alt de ønsker. Både lærere og elever er aktuelle for avhør, og vi gjør det vi kan for å bringe etterforskningen videre