SUPERSESONG: Jørgen Klem har latt seg imponere over Kjell Rune Sellin, Lars Iver Strand og de andre Sandefjord-spillerne.
SUPERSESONG: Jørgen Klem har latt seg imponere over Kjell Rune Sellin, Lars Iver Strand og de andre Sandefjord-spillerne.

Her er årets lag i 1. divisjon

Kommentator Jørgen Klem har fulgt 1. divisjon i 2014. Her er hans tanker om sesongen, kvalifiseringen til Tippeligaen 2015, og årets lag er plukket ut.

Før årets sesong mente mange at Tromsø ville cruise gjennom 1.divisjon og komme seg raskt tilbake til Tippeligaen etter nedrykket i 2013. Opprykket ble sikret hjemme mot Fredrikstad i nest siste serierunde, men laget fra nord ble grundig slått av Sandefjord - som vant 1.divisjon med 10 poeng. Sandefjord har vært suverene denne sesongen.

Sandefjord:
Laget fra Vestfold tapte en kamp, i andre serierunde hjemme mot FFK, og klubben er tilbake i Tippeligaen etter nedrykket i 2010. Sist sesong var skuffende, og Sandefjord endte på 8.plass under Arne Sandstø. Men grep ble gjort før årets sesong. Lars Bohinen ble ansatt som hovedtrener, noe som skulle vise seg å være et sjakktrekk. Den største forandringen han gjorde var å legge om til 3-5-2. Det er en utradisjonell formasjon i Norge, men Bohinen har vært tro mot dette oppsettet i hele sesongen – og har til de grader lykkes med sin ballbesittende spillestil og offensiv tankegang. I tillegg fikk han tak i Roger Risholt fra Kristiansund, Pål Alexander Kirkevold fra Mjøndalen, Kevin Larsen fra HBK, Eirik Holmen Johansen fra Manchester City og André Sødlund fra Bolton Wanderers som alle har vært med å sette preg på sesongen.

Tromsø:
Tromsø slet i en del hjemmekamper tidlig i sesongen, hvor motstanderen la seg lavt og gjorde det vanskelig. Men de har hatt flere gode perioder, der de viser at laget på sitt beste, ikke har noe i denne divisjonen å gjøre. TIL ble det mestscorende laget, og scoret fire mål eller flere i syv av 30 kamper. Avslutningen av sesongen var ikke tilfredsstillende med fem seire på de siste ti, og kun to borteseire på de siste sju kampene. Likevel var opprykket klart flere serierunder før slutt. Men laget må forsterkes før neste sesong. Klubben bør få inn en ny stopper. Hva med Thomas Kind Bendiksen og Zdenek Ondrásek? Det er spillere som kan forsvinne, og de må erstattes.

Til helgen spilles to spennende kvalifiseringskamper. Kristiansund møter Bærum, mens Mjøndalen får besøk av Fredrikstad. Det er fire jevne lag, og det kommer til å bli spennende kamper.

Kristiansund:
Kristiansund har prestert på et jevnt og godt nivå og har vært topp seks gjennom store deler av sesongen. Liridon Kalludra har nok en gang vist at han er en meget bra spiller. Ni mål står svensken bokført med, men har hatt en dalende kurve etter ferien. Kan det ha noe med at han skrev kontrakt med Sarpsborg i høst og er klar for spill i Tippeligaen 2015? Jean Mendy er lagets toppscorer med 15 mål og viser igjen at han er en av de beste angriperne i divisjonen. Det har vært interesse rundt spilleren fra flere TL-klubber og han kan fort forlate Kristiansund etter denne sesongen. Men klubben har allerede sikret seg George White fra Strømmen. Stopperparet Dan Peter Ulvestad og Espen Næss Lund har vært gode og solide gjennom hele sesongen. Sammen med Mjøndalen har de seriens beste stopperpar.

Bærum:
Årets overraskelse i 1.divisjon: Bærum Sportsklubb. Laget har vært suverene og prestert over evne. Vi visste at laget var bra, men at de skulle ende på 5. plass i den nest øverste divisjonen, det var det ikke mange som hadde tro på. Det så ut til å gå mot en tøff høstsesong da toppscorer Amahl Pellegrino valgte Lillestrøm i sommer. Men laget har stått sammen og prestert veldig bra. Særlig høstsesongen har vært imponerende. August ble en god måned med fem seire på rad. Andreas Aalbu, keeper Grzegorz Flasza (som var kandidat til årets målvakt, men slapp inn 52 mål) og Daniel Berg, er spillere som har prestert særdeles godt sammen med resten av Bærum-laget.

Mjøndalen:
Flere eksperter tippet Mjøndalen på direkte opprykk. Det kunne de fint ha klart, men det tradisjonsrike «høstlaget» hadde en dårlig periode i høst, hvor de kun vant en av fem kamper. Laget spiller artig fotball med høyt tempo og intensitet. Sentrallinja er sterk. Stopperparet Morten Sundli og Ulrik Arneberg er ligaens beste, Christian Gauseth har vist glimrende form i høst, og spissen Sanel Kapidzic har scoret 16 mål etter overgangen fra Vard Haugesund. I tillegg er det imponerende hvordan man driver i Mjøndalen. Klubben er et godt forbilde på hvordan man kan oppnå gode resultater med få ressurser og ingen rik onkel.

Fredrikstad:
Fredrikstad har vært gjerrig i begge ender av banen denne sesongen. Laget scoret fjerde minst, men kun Sandefjord slapp inn færre mål. Aristokratene fra Østfold har manglet en spiss som kan gjøre mål. Dag Alexander Olsen har vært lagets beste utespiller, mens Jon Masalin har vært bunnsolid mellom stengene. Håkon Wibe Lund har gitt flere av lokale unggutta spilletid, men jeg tror nok FFK-supporterne hadde ønsket mer underholdning enn det de har sett av laget i 2014. Likevel er laget med i kampen om en plass i Tippeligaen. Men da må sentrale spillere som Christian Berg, Bjørnar Holmvik, Haitam Aleesami og Robert Stene stå frem.

Ranheim:
Ranheim har brukt høsten til å rote bort både direkte opprykk og kvalikplass. På vårens lag var det tre spillere fra bydelsklubben, men etter kun fire seire i høst, var det ingen som fikk plass. Nærmest var Gjermund Åsen. Han har vært lagets beste spiller med sine ni mål. Rosenborg ville ha han tilbake, men hovedpersonen selv ville fortsette i Ranheim. Det har rett og slett vært en dårlig høst, og Jo Sondre Aas klarte aldri å komme opp på det nivået han var på forrige sesong. Syv mål i 2014 mot 18 i 2013.

Hødd:
Hødd hadde en fot i Tippeliagen i siste runde i bortekampen mot Mjøndalen i 2013. Men de måtte nøye seg med kvalifisering og det ble tap mot Mjøndalen. 2014 har vært en skuffende sesong for laget fra Ulsteinvik. De har ikke klart å erstatte Sivert Heltne Nilsen på midtbanen, selv om Fredrik Aursnes nok en gang viser at han er en av landets mest spennende midtbanespillere. Laget har vært uheldig med skader på flere nøkkelspillere, men grunnen til at det ikke ble kvalifiseringen er lagets prestasjoner på Høddvoll. Hødd var divisjonens tredje dårligste hjemmelag med kun fem seire. Men nå er Høddvoll historie. Nye Høddvoll står klart til bruk i 2015. Robin Shroot er uten tvil den mest spennende spilleren i 1.divisjonen. 16 mål på 19 starter ble det for spilleren som ble hentet før sesongen. Så er spørsmålet om han blir å se i Hødd i 2015.

Bryne:
En skuffende sesong ble det også for Bryne. I perioder viser de sitt toppnivå og matcher de beste lagene. Men vårsesongen var ikke bra, og Gaute Larsen skjønte at dette ble en kamp for å overleve i divisjonen. Laget avsluttet sterkt med syv seire på de siste 10 kampene. Ser vi litt på stallen, så mener jeg at dette laget burde tatt en kvalifiseringsplass. Jon Helge Tveita (nære en plass på årets lag) og Viljar Vevatne har vært lagets beste spillere. Den fryktede spissduoen fra 2013, fikk det ikke til å fungere i 2014. Oddbjørn Skartun og Aram Khalili scoret 33 av Brynes mål i 2013. Denne sesongen ble det bare 16.

Nest-Sotra:
Nyopprykkede Nest-Sotra leverte en glitrende vårsesong hvor spillere som Jonny Furdal, Simen Næss og Steffen Lie Skålevik leverte varer. Dessverre forsvant trener Alexander Straus til Strømsgodset i sommer, og det faste stopperparet Henrik Gjesdal (TIL) og Max Bjørsvik (VIF). Kaptein Ruben Hetlevik la skoene på hylla og tok på seg treneransvaret. Det ble en tøff høst, men plassen ble sikret i siste runde med 2-2 mot Ull/Kisa. På sitt beste matchet Nest-Sotra alle lagene i divisjonen. De spiller en fin ballbesittende fotball med høyt tempo. Men laget må forsterkes før den vanskelige andresesongen.

Hønefoss:
Det så ille ut for Hønefoss før Rune Skarsfjord kom inn og sikret ny kontrakt for Buskerud-laget. Roar Johansen forlot Aka Arena etter en begredelig vårsesong. Men Skarsfjord trykket på de rette knappene og hindret to nedrykk på rad. Roope Riski bøttet inn mål frem til sommeren, men i løpet av sine ti siste kamper, ble det bare ett mål. Det skal bli spennende å se hva Hønefoss kan få til i 2015 når Skarsfjord sammen med Frode Lafton får vinteren på å forberede seg.

Strømmen:
Strømmen endte som nummer 10 i 1.divisjon med positiv målforskjell. Akershus-laget avsluttet sesongen på en god måte, med kun ett tap på de siste ti kampene. Offensivt har det til tider vært artig å se Strømmen med trioen Mustapha Achrifi, Madiou Konate og George White. Sistnevnte er ferdig i klubben og har skrevet kontrakt med Kristiansund. Med en sterkere vårsesong, kunne laget ha tatt en kvalifiseringsplass. Uansett er det imponerende av en liten klubb som Strømmen og bite så godt fra seg på dette nivået.

Nedrykk:
Alta, Tromsdalen, Ull/Kisa og Hamkam må ta den tunge veien ned til 2.divisjon. Det betyr at 1.divisjon i 2015 blir uten lag fra Nord-Norge.

Her er årets lag i 1.divisjon (3-4-3 formasjon):
Keeper:
Jon Masalin, Fredrikstad
Startet sesongen med en tabbe i hjemmekampen mot Tromsø og avsluttet i siste seriekamp med å slippe inn et langskudd fra Kevin Larsen som han burde tatt. Men alle keepere gjør en feil eller to i løpet av en sesong. Jon Masalin har vært meget god i 2014. 26 baklengsmål på 30 kamper forteller det meste. Finnen har stått frem som matchvinner i mange kamper hvor FFK ikke har fungert. I siste hjemmekamp ble han hyllet av hjemmefansen og kåret til årets spiller i Fredrikstad. Den avgjørelsen er jeg 100 prosent enig i. Uten finnen i mål, tror jeg ikke FFK hadde tatt en kvalifiseringsplass denne sesongen.

Forsvar:
Morten Sundli, Mjøndalen 
Stopperen har vært bunnsolid sammen med Ulrik Arneberg (som var på vårens lag). 24-åringen har i løpet av sine fire sesonger i Mjøndalen blitt en komplett midtstopper. Han er plasseringssterk, god på hodet og god med ballen i beina. I tillegg har den tidligere Odd-spilleren notert seg for fem mål denne sesongen. Det er mest blant midtstopperne i 1.divisjon. Sundli er sjelden skadet og har de siste fire sesongene startet 115 av 120 kamper. 2014 er hans beste sesong i karrieren og gutten fra Lillehammer er mer enn god nok for Tippeligaen.

Christer Reppesgård Hansen, Sandefjord
21-åringen har virkelig fått sitt gjennombrudd i Sandefjord-trøya i 2014. Han startet 23 kamper og kan både spille midtbane og stopper. Han ble hentet fra Hedrum IL (Larvik) i 2010, og skrev proffkontrakt med klubben i 2012. Jeg liker spillestilen hans. Han er rolig med ballen i beina og det oser trygghet i spillet hans. Reppesgård Hansen flink til å plassere seg riktig og god i duellene. Dette er en meget spennende spiller som til neste sesong vil debutere i Tippeligaen.

Viljar Vevatne, Bryne 
19-åringen fikk ikke tilbud om å være fast i A-troppen til Viking denne sesongen, og han valgte å se seg om etter alternativ. Det fant han i Alta, men i tolvte time kom også Bryne på banen. For en sesong Vevatne har hatt. Han ble hentet som squadplayer, men endte opp som en av lagets beste spillere i år og gjorde fire mål på sine 22 starter på venstre back. Han kan også spille midtstopper. Vevatne har U18 og U19 landskamper for Norge, og er en meget spennende spiller å følge i fremtiden.

Midtbane:
Vamouti Diomande, Mjøndalen 
Ivorianeren startet samtlige kamper for Mjøndalen denne sesongen og gjorde åtte mål for bruntrøyene. Dette er hans beste sesong i Norge etter at han startet i Sandefjord i 2010. Fra sin kant har han stått bak mye av det offensive spillet. Han er rask, driblesterk, god en mot en og har en følsom og god innleggsfot. Flink til å variere de offensive løpene med både å gå til kant og utfordre inn i banen, noe som gir gode rom for sine lagkamerater.

Remi Johansen, Tromsø
Han gikk glipp av de fem første kampene i årets sesong på grunn av skade. Men når han først kom i gang, var han meget god. Remi Johansen har i mange kamper dominert midtbanen til Tromsø denne sesongen. Johansen har god løpskapasitet, er flink til å plassere seg riktig – både defensivt og offensivt, han har en presis pasningsfot og ikke minst – en særdeles god avslutter. Det ble 10 mål på 22 starter. Flere av hans mål var fabelaktige. Borte mot Hødd hælsparket han inn et mål, mens i bortekampen mot Ranheim scoret han et fantastisk mål.

Magnus Andersen, Tromsø 
Sammen med Remi Johansen har han vært Tromsøs beste spiller i 2015. Andersen er den mestscorende midtbanespilleren i divisjonen med sine 12 mål. 28-åringen fra Øksfjord i Finnmark er en av ligaens mest komplette spiller. Det er farlig hver gang han har ballen. Han er god til å utfordre, viser smarthet med gode løp, har en presis innleggsfot og er flink til å opprettholde farta med ballen i beina. Andersen stod også frem i flere kamper hvor Steinar Nilsens gutter ikke fungerte og vippet seieren i favør TIL. Det er godt å ha en slik spiller tilbake i Tippeligaen.

Andreas Aalbu, Bærum 
Etter en sesong i Kristiansund vendte Aalbu tilbake til Bærum, etter at opprykket i 2013 ble sikret. Andreas Aalbu har vært Bærums beste spiller i 2014. Mange trodde at laget ville rakne da Amahl Pellegrino forsvant til Lillestrøm i sommer, men laget tapte kun fire kamper i høstsesongen, og Aalbu var sterkt delaktig i Bærums solide høstform. Aalbu er en fysisk sterk spiller som det er vanskelig å forsvare seg i mot. Han er god i lufta og er en viktig brikke på både offensive og defensive dødballer, men er også en klok fotballspiller som er flink til å frigjøre rom for de rundt seg. Han fungerer best i rollen som offensiv midtbane, men har også spilt defensiv midtbane og spiss i 2014. Aalbu med sin luftstyrke gjør han til et godt oppspillspunkt, og Bærum har utnyttet dette med å våge å stå høyere i banen. Det ble ni mål på Aalbu og han var også nest sist på en rekke mål. Lagspilleren Aalbu er aldri skadet (stod kun over en kamp grunnet karantene), og sist Bærum var oppe spilte han samtlige minutter. Kan Aalbu hevde seg i Tippeligaen? Ja, det tror jeg enten det blir i Bærum eller i en annen klubb.

Angrep:
Pål Alexander Kirkevold, Sandefjord 
Toppscorer og kåret til årets spiller i 1.divisjon 2014. Kirkevold, som er fra Re i Vestfold, noterte seg for 19 mål i sin debutsesong for Sandefjord. Spissen har nå fire sesonger bak seg i 1.divisjon. Til sammen har han spilt 109 kamper og scoret 49 mål for Hamkam, Mjøndalen og Sandefjord. Det skal bli spennende å se han i Tippeligaen. Sesongen 2014 har vært strålende for hans del. Han er flink til å posisjonere seg, sterk i kroppen (tidligere bryter) og ikke minst en god avslutter. Trenger ikke mange sekundene på seg til å vende om og klinke den mot mål. Pass opp for hans venstrebein. Det er det krutt i. Det skal bli spennende å følge han i Tippeligaen 2015. Jeg tipper han gjør over ti mål.

Kjell Rune Sellin, Sandefjord 
Endelig løsnet det for Kjell Rune Sellin. 15 mål for trønderen, er det beste han noen gang har oppnådd i en sesong (åtte mål i 2013). I spann med Kirkevold på topp gjorde de 34 av Sandefjords 62 mål denne sesongen. Den tidligere Byåsen, Rosenborg, Kongsvinger (lån), AAFK og Hødd-spilleren (lån), har gjennom hele sesongen fått tillit av Lars Bohinen, og Sellin har takket for det med å vise at han har vært en av seriens beste avsluttere. Han er flink til å time sine løp, god en mot en og farlig inne i motstanderens boks. Sellin har tidligere prøvd seg i Tippeligaen, men har aldri kart å slå skikkelig gjennom. Det blir spennende å se han i aksjon igjen på det øverste nivået, der han sammen med Kirkevold skal sørge for at Sandefjord etablerer seg i Tippeligaen.

Robin Shroot, Hødd 
Nordiren ble hentet usett til Hødd før denne sesongen, og det tok tid før han gjorde sitt første mål - i serierunde 15. Da gjorde han like godt hattrick mot Ull/Kisa og har vært i strålende form – særlig i høst. Det endte til slutt med 16 mål, og bare Kirkevold gjorde flere mål. Spissen, med en U21 landskamp for Nord-Irland, har vært i Birmingham (ingen ligakamper) og de to siste sesongene har han spilt i Stevenage (League One). Shroot har gjort tre hattrick i 1.divisjon og ett i cupen, og er en måltjuv. Han er god i bevegelsene og meget sterk inne i boksen. I tillegg er han en god avslutter med begge bein. Han signerte kun ett år med Hødd og flere TL-klubber har nå meldt interesse for spissen. Det jobbes i Hødd for å forlenge, men det spørs om han fortsetter på dette nivået. Jeg håper han fortsetter karrieren i Norge, for denne mannen kan skape uforglemmelige øyeblikk på norske arenaer.

Årets trener:
Lars Bohinen, Sandefjord
Her er det ingen tvil. Lars Bohinen har virkelig fått vist frem sine egenskaper som trener. Han la tidlig om til 3-5-2 formasjon og har tvilholdt på dette – med hell. Det tok tid å få dette akseptert, og ble i starten møtt med bekymringer og noe motstand. Men Bohinen er en vinnerskalle som setter krav til de rundt seg. Han har løftet Sandefjord Fotball opp flere nivåer med et strengt, men fair regime. I tillegg har de spilt underholdene fotball med god organisering. Laget må forsterkes og Erik Mjelde og Geir Ludvig Fevang er allerede hentet inn til 2015. Det blir spennende å se hva Bohinen kan få til i Tippeligaen. At han er en bra trener, er det ingen tvil om. Det har han vist i 2014.

Spillere som også ble vurdert og har hatt en god sesong i 1.divisjon 2014:
Sandefjord: Eirik Holmen Johansen, Victor Demba Bindia, Roger Risholt og Kristoffer Normann Hansen
Tromsø: Jonas Johansen og Zdenek Ondrásek
Mjøndalen: Ulrik Arneberg, Christian Gauseth og Sanel Kapidzic
Kristiansund: Dan Peter Ulvestad, Espen Næss Lund, Liridon Kalludra og Jean Mendy
Bærum: Grzegorz Flasza og Daniel Berg
Fredrikstad: Dag Alexander Olsen
Ranheim: Gjermund Åsen og Mads Reginiussen
Hødd: Fredrik Aursnes og Victor Grodås
Bryne: Jon Helge Tveita
Strømmen: George White
Hønefoss: Roope Riski
Nest-Sotra: Johnny Furdal, Simen Næss og Steffen Lie Skålevik
Tromsdalen: Vegard Lysvoll