HODEBRY: Thorir Hergeirsson har helgen på seg til å ta ut EM-troppen. Randi Gustad kommer med sine innspill til hvem som bør med.
HODEBRY: Thorir Hergeirsson har helgen på seg til å ta ut EM-troppen. Randi Gustad kommer med sine innspill til hvem som bør med.

– Dette er landslagsledelsens dilemma

Randi Gustad ser på utfordringene Thorir Hergeirsson har i uttaket av EM-troppen.

På tirsdag kommer Thorir Heirgeirson og Mia H. Høgdahl til å ta ut 12 av 16 spillere. For første gang på noen år, ligger det an til amerikansk uttak for de fire siste EM- plassene.

Disse 12 blir tatt ut på tirsdag
Sikkert er det at Kari Aalvik Grimsbø og Silje Solberg kommer til å være Norges målvaktsteam under EM i Ungarn/Kroatia i desember. Landslagsledelsen vil også ta ut kantspillerne Sanna Solberg, Camilla Herrem og Linn Kristin Riegelhuth Koren. Jeg tror Pernille Wibe er sikker på grunn av sine forsvarskvaliteter og Heidi Løke er selvskreven. Av bakspillere blir Karoline Dyhre Breivang, Veronica Kristiansen, Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og Ida Alstad garantert å finne. Men hvem får de siste fire plassene?

Amerikansk uttak
Bettina Riegelhuth ligger veldig nære en plass i troppen som skytter og toveisspiller i og med at Tine Stange og Mari Molid er uaktuelle på grunn av skader. Jeg mener det er for tidlig for Byåsens Emilie Hegh Arntzen selv om hun gjorde en god innsats i Golden League-turneringen i Danmark. Som kjent er Anja og Gro Hammerseng- Edin ikke disponible for landslagsspill da de har valgt å prioritert klubb og familie.

Jeg er likevel usikker på om Bettina Riegelhuth blir tatt ut allerede tirsdag. Jeg tror Thorir vil holde fire plasser åpne for å vurdere behovene i troppen som helhet.

Å ta ut et lag er mer utfordrende enn å ta ut de 16 beste formspillerne med norsk pass. Laget skal fungere både defensivt og offensivt og det skal tas hensyn til miljøfaktorer, gruppedynamikk og mental kompetanse. Det skal helst være spillermaterial til flere forsvarsformasjoner og flere angrepsvarianter. Det skal være fart, kraftfysikk og utholdende bein og hjerner. Det trengs forsvarskjemper, skyttere, gjennombruddsspillere, lynraske spillere, duellglade og sterke spillere som elsker kroppskontakt. Sjelden finner man alle disse kvalitetene i èn spiller.

Det ligger an til amerikansk uttak i Møbelringen Cup mellom Linn Sulland, Amanda Kurtovic, Ida Bjørndalen, Stine Skogrand, Maja Jakobsen, Bettina Rieglhuth, Vilde Ingstad og Maren Gundersen. Emilie Hegh Arntzen kan også være å finne blant utfordrerne.

Strekduellen
Skal det tas ut tre strekspillere? Slik jeg ser det er det en strekduell mellom den unge kraftkometen Vilde Ingstad (Oppsal) og Byåsens Maren Gundersen.

Takk og pris for at Heidi Løke er tilbake i landslagsdrakten etter en kort pause. Med verdens beste offensive strekspiller, og denne troppens mest fryktede håndballnavn på banen, vil det skape muligheter for flere enn Heidi selv. «Alle» frykter Løke og alle vil stoppe Løke. Et perfekt utgangspunkt for Norges angrepsspill som ofte har vært gjenstand for kritikk. Spørsmålet er om hun på sin spilleplass får følge av en eller to konkurrenter/samarbeidskompanjonger.

Golden League tatt i betraktning virker Pernille Wibe som et åpenbart valg med tanke på hennes kvaliteter i midtforsvaret. Så er spørsmålet: Har Thorir behov for en ekstra linjespiller? Jeg mener; ja. Til tross for at Norge brant seg på dette i 2005, mener jeg tiden nå er inne for å ta med tre. Uttaket av tre strekspillere i 2005-troppen var ett av mine viktigste evalueringsinnspill etter den påfølgende VM-fiaskoen i St. Petersburg. Vi reiste med tre strekspillere, tre kantspillere, tre målvakter og bare seks bakspillere. Sistnevnte seks skulle dermed gjennom et helt mesterskap dekke tre posisjoner på banen, og kun en av dem var venstrehendt (Nøstvold). Det ble mye sideoverganger på Karoline Dyhre Breivang og lite å bytte på bak på banen, for å si det sånn. Den gangen måtte vi bruke strekspillerne til å løpe midtoverganger. Slik er det ikke i dag. I de ni mesterskapstroppene som har deltatt for Norge etter 2005 har det kun vært to strekspillere å finne i samtlige lag med unntak av EM-troppen i 2008, der det ble funnet plass til Løke, Marit Malm Frafjord og Isabel Blanco. Landslagsledelsen hadde denne gangen flere bakspillere å benytte og fikk utnyttet alle tre på en god måte, selv om det alltid vil bli mye benketid for en av dem.

Jeg mener landslagsledelsen bør gjøre som i 2008. Ta med tre strekspillere som alle har ulike spisskvaliteter. Jeg ville valgt Vilde Ingstad i team med Løke og Wibe fordi hun er et av våre mest lovende kort for fremtiden. Hun er duellsterk og hun er bedre enn Gundersen defensivt.

Venstrehendtduellen
De siste ti årene har Norge fostret frem mange gode venstrehendte spillere, og spørsmålet har ofte vært hvor mange venstrehendte som skal med i troppen. De fleste andre nasjoner ville nok kalt det et luksusproblem. Dilemmaet ved å ta med for mange er at venstrehendte generelt er dårligere forsvarsspillere. Om det er fordi de er blitt behandlet som diamanter fra de var små, er jeg usikker på. Det er uansett ingen tvil om at de sportslig sett alltid er mer ettertraktet enn høyrehendte. Min hypotese er derfor at de fra ung alder kommer litt lettere til det og at de ofte blir avsluttere i angrep. Det er sjelden å se strålende toveisspillere blant de som skyter med venstre.

Amanda Kurtovic har unike egenskaper i form av sin råskap, sin skuddarm og sitt geniale håndballhode. Det er likevel minimalt med kamptrening hun har lagt bak seg de siste to årene. Etter tommelskaden har hun per dags dato kun stått på banen i knappe 30 minutter. Linn Sulland har etter min mening en spissere kompetanse som ren distanseskytter og hennes fortrinn i duellen er det gode samarbeidet med Heidi Løke. Karoline Dyhre Breivangs oppspill til sin lagvenninne i Larvik er også perfekt timet for Sullands skuddinngang og alle bevegelser som er automatiserte kan funke ypperlig under stress.

Sulland har på den annen side hatt svake internasjonale kamper, og var lenge også plaget med jumpers knee. Likevel har hun vært i spill lenge og ble kåret til banens beste i NM-semifinalen mot Nordstrand. Har Norge råd til å gamble her?

Svakhetene til både Kurtovic og Sulland er at de begge bare kan benyttes i angrep. To venstrehendte spillere som derimot kan brukes begge veier er Stine Skogrand og Ida Bjørndalen. Skogrand har briljert i Tertnes over flere sesonger, og har etablert seg i en utvidet landslagstropp. Selv om hun ikke har vært like dominerende for Tertnes denne sesongen. Bjørndalen har fortsatt sin strålende innsats i Danmark, noe som kan styrke hennes sjanser. Men hun har likevel til gode å vise frem sitt potensial i mesterskap, til tross for at hun har masse klubbrutine.

I likhet med Maja Jakobsen fra Storhamar kan Skogrand både benyttes som kantspiller og bakspiller. Jeg mener det bare er Skogrand og Bjørndalen som kan stå nest ytterst i forsvar av de fire nevnte keivhendte. De andre kan brukes helt ytterst, men oftest gir de trenerteamet en ekstra utfordring ved angrep/forsvars-bytte.

Hadde jeg vært i Thorir og Mias sko ville jeg brukt tiden frem til avreise på å vurdere hvor skoen trykker mest for lagets helhet. Jeg hadde ikke våget å gamble med å utelate Sulland. På sitt beste har hun det skarpeste distanseskuddet av samtlige bakspillere i Norge og hun har mye mer kamptrening enn Kurtovic. Uten et godt distanseskudd er Norge sjanseløse offensivt gjennom et langt mesterskap.

Så mine tips er at Bettina Riegelhuth, Vilde Ingstad og Linn Sulland tar tre av de ledige fire plassene. Jeg tror den siste EM-billetten går til nok en venstrehendt spiller. Den reelle duellen i mine øyne er Bjørndalen/Skogrand/Jakobsen mot Kurtovic. Om skadeforfulgte Amanda viser storhet og matchavgjørende aksjoner de neste seriekampene, kan hun snappe den siste plassen foran de tre andre.