Slik reagerte folk da de så en voksen kvinne hetse datteren

«Den rumpa di begynner å bli så slapp og tjukk.» Se skjult kamera-klippet!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er situasjonen: En blond mor i svart businessdrakt står og observerer kroppen til sin unge datter ved prøverommet til en klesbutikk i Oslo. 

– Huff, jeg vet ikke jeg, altså. Snu deg. Den der rumpa di begynner å bli så slapp og tjukk. Du må slutte å spise så mye karbohydrater. I forhold til de andre jentene i klassen, begynner du virkelig å ese ut, sier moren med skeptisk stemme. 

De andre kundene i butikken vet ikke at de to er skuespillere, og at skjulte kameraer er satt opp for å fange reaksjonene deres. 

Se skjult kamera-klippet ovenfor!

– Jeg blir helt rystet

En voksen kvinne med rød ryggsekk sender strenge blikk bort til den hetsende moren. Hun går så videre i retning utgangen, før hun ser på en butikkansatt og sier: 

– Dette kan jeg ikke være vitne til, jeg er nødt til å gå og si noen ord. 

Som sagt, så gjort. 

– Unnskyld, jeg jobber med jenter med spiseforstyrrelser, og jeg kjenner at jeg blir helt rystet over måten du snakker til datteren din på. Jeg er terapeut. Og det er så vondt og jeg kjenner det langt inn i hjertet, at noen snakker sånn til barnet sitt. Jeg hadde bare lyst til å gi deg en tilbakemelding på det, sier kvinnen til skuespilleren.

– Jeg kjente at jeg måtte reagere

Når programleder Klaus Sonstad (45) avslører de skjulte kameraene, forteller kvinnen at hun følte at hun måtte si fra. 

– Ja, jeg kjente at jeg måtte det. Jeg kjente at jeg ble så berørt. Jeg fikk så vondt av den jentungen. Hele kroppen var i bevegelse. Jeg opplevde et stort sinne og en stor forakt i måten hun snakket til barnet sitt på.

Kvinnen, som altså jobber som terapeut for unge med spiseforstyrrelser, forteller at hun er sikker på at det finnes foreldre som faktisk snakker nedsettende til barna sine. 

– Ja, det er faktisk det. Jeg tror ikke at noen vil ungene sine vondt, men det kan skje at man ikke er bevisst på det, at man kjenner på sin egen utilstrekkelighet og lar det gå utover barn. At man ikke er bevisst på det man gjør, forklarer hun.

– Det er stygt å høre på

En kvinne i grønn jakke kommer også bort til den oppsatte situasjonen.

– Nå kommer du til å bli rasende på meg. Jeg kommer til å si noe som gjør at du kommer til å bli rasende på meg. Er det ikke litt i overkant å snakke slik til et barn? Jeg er klar over at det er ditt barn, og jeg vet at jeg ikke har noe med det, uten at jeg vet at det var stygt å høre på, sier hun.

Tror det er vanskeligere å bryte inn i familie-situasjoner

Selv om flere ga beskjed til moren om at det ikke var greit å hetse sin egen datter, var det flere som gikk videre, selv om de observerte hva som skjedde. 

Sosialpsykolog Gro Hege H. Nordbye tror at folk synes det er vanskeligere å blande seg inn i slike situasjoner når det gjelder familie.

– Dette er en situasjon mellom mor og datter. Det er en familierelasjon og det vi ser er at folk har vanskeligere for å bryte inn i en situasjon mellom familiemedlemmer. Og det er kanskje fordi det er en norm med dette at man ikke har noe med det som skjer innad i familien. Vi har jo ordtak om at det som skjer innenfor husets fire vegger, det har ingen andre noe med.

En av jentene som ikke sa noe, forteller at det var nettopp forbindelsen mellom de to skuespillerne som gjorde at hun ikke reagerte.

– Jeg tenkte på det, men det blir litt vanskelig å bryte inn når det er mor og datter, sier en jente.

Ville ikke skape mer bry for jenta

En annen kvinnelig kunde forteller at hun vegret seg for å gå inn i situasjonen av frykt for å skape enda mer ubehagelighet for jenta som blir kritisert.

– Jeg tenkte på det, men da får ungen vite at alle i butikken hørte at hun ble kalt tjukk.

Nordbye tror flere unngår å ta del i situasjonen nettopp av hensyn til den unge jenta.

– De kan jo levende forestille seg hvordan hun jenta må ha det. Offeret her ligner jo på dem. Av respekt for henne vil de ikke gjøre det verre, forklarer hun.

Se «Hvem bryr seg» torsdager klokken 20.00 på TV 2.