Vil kutte antall Tippeliga-lag, endre ligasystemet og spille cupfinale i mai

Om nederlandsk konsulentselskap får gehør, står norsk fotball foran massive omveltninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nederlandske selskapet Hybercube ble hyret inn av Norsk Toppfotball for å se på om ligastrukturen i Tippeligaen er riktig, eller om den bør endres.

Målet har vært å analysere norsk fotball og lete etter årsaker til at kvalitet og underholdningsverdi har sunket.

Nå er innstillingen klar, og selskapet anbelfaler at Tippeligaen bør redusere antall lag fra dagens 16 til 14 eller tolv.

Se pressekonferansen i opptak over!

Det er sett på en rekke strukturer og følgende tre er prosjektets anbefalinger:

Modell 12, med 12 lag i Tippeligaen hvor man etter en normal runde hvor alle spiller mot alle er delt inn i 2 grupper av 6 stk hvor man igjen spiller mot hverandre.

I dette formatet vil ett lag rykke direkte opp fra 1. divisjon, mens nummer to, tre, fire og fem vil spille en utfordrerturnering, de to to beste kan utfordre nummer ti og elleve i Tippeligaen om de to siste plassene på øverste nivå.

Modell 14A, med 14 lag i Tippeligaen. Etter en normal runde hvor alle spiller mot alle så vil de fire øverste lagene gå inn en gruppe som spiller om hvem som blir seriemester. De midterste åtte går inn i en cupløsning som gir vinneren en sjanse til å kvalifisere for europacupspill. De nederste to kjemper for å unngå nedrykk.

Her vil også kun vinneren i 1. divisjon rykke direkte opp, mens nummer 12 og 13 i Tippeligaen vil møte de to beste fra en utfordrerturnering mellom nummer to, tre, fire og fem i 1. divisjon i kampen om to plassene i øverste divisjon.

Modell 14B, med 14 lag i Tippeligaen. Denne er veldig lik Modell 14A. Forskjellen er at det er de seks midterste lagene som spiller om sjansen til å kvalifisere til europacupspill, og at de 4 nederste spiller om å unngå nedrykk.

Også her er det 1. divisjonsvinneren som rykker rett opp, mens vinneren av en utfordrerturnering mellom nummer to, tre, fire og fem i 1. divisjon utfordrer laget som blir nummer 13 i Tippeligaen om en plass på øverste nivå.

Vil endre ligasystemet

I tillegg vurderes det å endre liganivåene. I dag har man Tippeligaen, 1. divisjon og fire avdelinger i 2. divisjon.

Det anbefales å endre dette, ved å innføre to nye divisjoner mellom 1. divisjon og 2. divisjon.

NYTT LIGASYSTEM: Slik ser Hypercube for seg det norske ligasystemet.
NYTT LIGASYSTEM: Slik ser Hypercube for seg det norske ligasystemet.

Rapporten til Hypercube begrunner dette med lagene i 1. divisjon vil være mindre utsatt for nedrykksfrykt, og at det vil stabilisere divisjonen som en arena for utvikling av spillere for Tippeligaen.

I tillegg vil den øvre delen av andredivisjon være styrket. Vinnerne i de to nye mellomdivisjonene vil rykke opp til 1. divisjon, mens de som kommer på andreplass går til playoff.

Cupfinale i mai?

Det foreslås også å endre format på cupen. Med cupfinale i mai, mener Hypercupe at det forbedrer muligheten for å kvalifisere seg til europacupen.

– Cupen kan forandres. Om den starter i august med grasrotlagene, og det er kvartfinaler og semifinaler på våren. Da kan man ha finalen i mai, og cupvinneren kan gå rett inn i Europacup-kvaliken. Troppen som har prestert bra i mai, kan holde formen og ha suksess i Europa, forklarer Pieter Nieuwenhuis i Hypercube.

Jo Bergsvand (NTF) og Pieter Nieuwenhuis (Hypercube). Foto: Thomas Torjusen
Jo Bergsvand (NTF) og Pieter Nieuwenhuis (Hypercube). Foto: Thomas Torjusen

Toppfotballsjef Nils Johan Semb uttalte i oktober at han helst ser at Tippeligaen reduseres med fire lag.

– Dere vet hva jeg mener om antall lag i eliteserien. Det var uheldig da vi gikk fra 14 til 16 lag, vi burde heller gått andre veien. Uansett om utredningen fra Hypercube etter politisk behandling ender med 16-, 14- eller 12-klubbserie, er jeg ganske sikker på at det blir en endring som vil stimulere konkurransen. Det er et must, sa Semb da han holdt foredrag for norske journalister på Malta om «utviklingsløpet i norsk fotball» i oktober.

 Endringer i eliteserien kan det bli tidligst fra 2017. Det er på grunn av den eksisterende TV-avtalen.

Dagens forslag fra Hybercube vil danne grunnlag for den videre prosessen med å utforme fremtidens Tippeliga.

– Hypercube skal ikke anbefale en løsning, men komme med alternativer. Om man ikke endrer antall lag så blir jeg overrasket om man fortsetter akkurat som nå. Det kan bli en annen modell for seriespillet, utdypet Semb overfor NTB i oktober.

Artikkelen oppdateres!