
Skogens konge på menyen
I dag ble det festmat på kjøkkenet hos Wenche. Helstekt indrefilet av elg servert med linser, rotgrønnsaker, ovnsbakt sjalottløk og rødvinssaus.
Helstekt indrefilet med masse godt til - og en nydelig rødvinssaus!
Ytrefilet (godt mørnet) av hjort eller rein kan tilberedes på samme måte.
Husk at tykkelsen på fileten avgjør steketiden!
Viktig å bruke steketermometer.
Dette trenger du:
Ca 800 g indrefilet av elg
Salt og pepper
Olje og smør til steking
Frisk timian
Linser med rotgrønnsaker:
3-4 dl grønne linser (puy-linser)
150 g bacon i små terninger
1 gulrot
1 persillerot
2 stk stangselleri
Salt og pepper
Smør
Ovnsbakt sjalottløk:
Ca 2-3 sjalottløk per person
Olivenolje
Grovt salt
Frisk timian
Rødvinssaus:
6 dl rødvin
2 sjalottløk
5 dl kraft fra vilt eller storfe
100 g usaltet smør i terninger
Slik gjør du:
Legg kjøttet til temperering på kjøkkenbenken.
Begynn med ovnsbakt sjalottløk.
Legg sjalottløk, med skallet på, på et lite ildfast fat med grovt salt i bunnen.
Drypp over litt olje og stek i varm stekeovn på 150 grader i ca 1 time.
Fortsett med rødvinssaus.
Ha hakket løk i en gryte med noen dråper olje og «svi» av løken.
Tilsett rødvin og kok inn til ca 2 dl, tilsett så kraft og kok inn til det halve, til det er ca 4-5 dl kraft/rødvin i gryten.
Trekk gryten til side.
Før servering tilsett stekesjy fra den ovnsstekte elgfileten i sausen.
Sil sausen og rør inn smør i terninger litt etter litt, sausen bør ikke koke etter at smøret er rørt inn.
Skyll linsene i kaldt vann.
Kok dem etter anvisning på pakken.
Skjær bacon i små treninger.
Skrell og del grønnsaker i små terninger.
Stek baconterninger i stekepannen, tilsett grønnsaker og fres til grønnsakene har blitt litt møre.
Tilsett blandingen i de kokte linsene. (Hell ut eventuelt overflødig vann fra linsene)
Sett linsene og grønnsakene til side.
Smak til med 1 ss smør og et par ss rødvinssaus før servering.
Gni den romtempererte fileten inn med salt og pepper.
Varm stekeovn til 150 grader.
Varm olje i en stekepanne og legg i fileten, smør og frisk timian.
Brun fileten på alle kanter og øs over stekefettet under bruningen.
Når fileten er brunet godt på alle kanter, stikk inn et steketermometer og sett fileten i varm stekeovn sammen med løken.
Stek til termometeret viser 55 grader.
La kjøttet hvile i 10-15 minutter før det skjæres opp.