Helstekt indrefilet av elg.  Foto: TV 2
Helstekt indrefilet av elg.  Foto: TV 2

Skogens konge på menyen

I dag ble det festmat på kjøkkenet hos Wenche. Helstekt indrefilet av elg servert med linser, rotgrønnsaker, ovnsbakt sjalottløk og rødvinssaus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helstekt indrefilet med masse godt til - og en nydelig rødvinssaus!

Ytrefilet (godt mørnet) av hjort eller rein kan tilberedes på samme måte.
Husk at tykkelsen på fileten avgjør steketiden!
Viktig å bruke steketermometer.

 

Dette trenger du:

 

Ca 800 g indrefilet av elg
Salt og pepper
Olje og smør til steking
Frisk timian

Linser med rotgrønnsaker:

3-4 dl grønne linser (puy-linser)
150 g bacon i små terninger
1 gulrot
1 persillerot
2 stk stangselleri
Salt og pepper
Smør

Ovnsbakt sjalottløk:

Ca 2-3 sjalottløk per person
Olivenolje
Grovt salt
Frisk timian

Rødvinssaus:

6 dl rødvin
2 sjalottløk
5 dl kraft fra vilt eller storfe
100 g usaltet smør i terninger

 

Slik gjør du:


Legg kjøttet til temperering på kjøkkenbenken.

Begynn med ovnsbakt sjalottløk.
Legg sjalottløk, med skallet på, på et lite ildfast fat med grovt salt i bunnen.
Drypp over litt olje og stek i varm stekeovn på 150 grader i ca 1 time.

Fortsett med rødvinssaus.
Ha hakket løk i en gryte med noen dråper olje og «svi» av løken.
Tilsett rødvin og kok inn til ca 2 dl, tilsett så kraft og kok inn til det halve, til det er ca 4-5 dl kraft/rødvin i gryten.
Trekk gryten til side.
Før servering tilsett stekesjy fra den ovnsstekte elgfileten i sausen.
Sil sausen og rør inn smør i terninger litt etter litt, sausen bør ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Skyll linsene i kaldt vann.
Kok dem etter anvisning på pakken.
Skjær bacon i små treninger.
Skrell og del grønnsaker i små terninger.
Stek baconterninger i stekepannen, tilsett grønnsaker og fres til grønnsakene har blitt litt møre.
Tilsett blandingen i de kokte linsene. (Hell ut eventuelt overflødig vann fra linsene)
Sett linsene og grønnsakene til side.
Smak til med 1 ss smør og et par ss rødvinssaus før servering.

Gni den romtempererte fileten inn med salt og pepper.
Varm stekeovn til 150 grader.
Varm olje i en stekepanne og legg i fileten, smør og frisk timian.
Brun fileten på alle kanter og øs over stekefettet under bruningen.
Når fileten er brunet godt på alle kanter, stikk inn et steketermometer og sett fileten i varm stekeovn sammen med løken.
Stek til termometeret viser 55 grader.
La kjøttet hvile i 10-15 minutter før det skjæres opp.