Stor smakstest av billig- mot merkekaffe:  
Kaffe til 3,90 smakte best

De dyrere kaffemerkene ble slått på smak når TV 2s folkejury testet fire billigmerker mot Evergood, Ali, Kjeldsberg og Friele. Også en av ekspertene satt billigkaffe foran flere av de kjente merkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi kjenner alle til lyden av kaffen som helles oppi koppen, den herlige duften når den er nytraktet, og varmen fra koppen i hendene en kald morgen.

Kaffedrikking er og forblir en hyggelig, og ikke minst sosial trend. Og det drikkes i store mengder her i landet.

Hver nordmann drikker i gjennomsnitt omkring ni kilo kaffe årlig, noe som tilsvarer 36 poser.

Smakstest

Testen baserte seg på åtte typer filterkaffe, der fire var av kjente merker og fire var av de aller billigste typene man finner på dagligvarebutikkene.

De fire kjente merkene bestod av Evergood Classic, Ali Original, Friele Frokostkaffe og Kjeldsberg Filtermalt kaffe. Billigkaffene bestod av Intenso Kaffe fra Kiwi, Smart 365* Filtermalt Kaffe fra Rimi, X-tra Filtermalt Kaffe fra Coop og Ambero Kaffe fra Rema 1000.

Blant prisene lå den høyeste på 29,90 kroner per pose, og de billigste på 3,90 kroner per pose. Det utgjør en forskjell på 26 kroner. Om du liker den billigste kaffen, kan du altså få seks til sju poser kaffe for prisen av én av de dyre.

'
'

Slik testet vi

I testen hadde vi med et testpanel med ti pensjonister, samt et panel bestående av en vinkelner, en smaksekspert, en barrista og en restauranteier. De åtte ulike kaffetypene ble tilberedt i helt nye og rene kaffetraktere fra Moccamaster samtidig, og kaffepulveret ble veid nøye opp etter anvisningene på posen.

Morgenbaderne foretrakk billigkaffen. Foto: TV 2 hjelper deg.
Morgenbaderne foretrakk billigkaffen. Foto: TV 2 hjelper deg.

For å hindre smak av kaffefilteret, bruke vi hvite kaffefilter som vi i tillegg skylte med litt vann på forhånd. Kaldt vann ble fylt i vannbeholderen, og da kaffen var ferdig traktet, ble den servert med en gang. I begge testpanelene utførte vi en blindtest, og testpanelene fikk først vite hvilke kaffetyper de hadde smakt på etterpå.

«Morgenbaderne» likte best billigkaffen

På Domus Athletica svømmer en gruppe spreke og lattermilde pensjonister, kjent som «Morgenbaderne» til et fast tidspunkt fire dager i uka. Og etter svømmingen er det tid for en lang og hyggelig kaffepause på en lokal kafé, før de går til hvert sitt.

Blant «Morgenbaderne» valgte så godt som halvparten den rimelige kaffen Ambero som sin favoritt. De mente den var passe sterk og ikke like tynn som flere av de andre kaffetypene.

På en god andreplass kom Friele, og på tredjeplassen finner vi Smart 365* – nok en billigkaffe til 3,90 kroner pakken.

'
'

– Mye dårlig

– Det er sjeldent jeg har hatt så mye dårlig kaffe på ett brett, sier smaksekspert Arnie Stalheim til TV 2 hjelper deg.

Han og de andre ekspertene mener det er mye forskjellige, men samtidig mye brente smaker i testen. Evergood blir valgt som favoritt av to av ekspertene, én synes Kjeldsberg var best og sistemann synes at Evergood og billigkaffen Intenso stiller på lik linje.

Til tross for at én av dem valgte en billigkaffe som favoritt, er ekspertene overrasket over resultatet blant «Morgenbaderne». Ekspertene har Ambero som en av de to dårligste kaffetypene.

– Det tror jeg var en av de dårligste hos meg, sier barrista og kaffebrenner Magnus Lindskog.

– Det handler jo mye om kultur her. Det handler mye om hva man er vant til å drikke, og hva man forventer av kaffen, konkluderer Magnus.

'
'