Hvordan vil nordmenn reagere på hijab-hets i butikken?

Denne uka har «Hvem bryr seg» satt opp kamera i sportsbutikken for å se hvordan folk reagerer på rasisme. Se en smakebit!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I «Hvem bryr seg» har programleder Klaus Sonstad (45) og hans skjult kamera-team som mål å avsløre hvor mye vi nordmenn egentlig bryr oss. 

I torsdagens program, er kameraene satt opp i en av landets sportsbutikker. To skuespillere er hyret inn for å teste folks reaksjoner: En lyshåret kvinne i en beige kåpe, og en mørkhudet butikkansatt iført hodeplagget hijab. 

– Kan jeg få hjelp av en norsk jente her? spør den blonde kvinnen. 

– Jeg er norsk, jeg er født i Drammen, svarer den ansatte. 

– Du er vel ikke mye norsk med det hodeplagget der, vel. Det er ganske undertrykkende for kvinner å gå med sånt på hodet, repliserer kunden spydig.

Og slik fortsetter det.

Hijab-kledte Faten: – Det skjer med vennene mine

Selv om man som seer vet at situasjonen ikke er ekte, er det nok flere som vil la seg provosere av den blonde kvinnes rasistiske uttalelser. 

Men hetsen er virkeligheten for mange kvinner som bærer hijab.

Faten Mahdi Al-Hussaini (19), som i sommer ble et kjent navn i mediene etter at hun stod opp mot islamsk ekstremisme, kjenner seg igjen i skuespillet.

BÆRER STOLT HIJABEN: Faten Mahdi Al-Hussaini er glad i hijaben sin, men har opplevd rasisme fra enkelte nordmenn. Her er hun fotografert under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo i august. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BÆRER STOLT HIJABEN: Faten Mahdi Al-Hussaini er glad i hijaben sin, men har opplevd rasisme fra enkelte nordmenn. Her er hun fotografert under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo i august. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det skjer med meg, det skjer med mine venner, det skjer med mine søsken, det skjer med min familie. Min mor blir behandlet annerledes fordi hun går med hijab, forteller hun i programmet. 

Bærer hijaben fordi hun vil

Den 19 år gamle muslimen har båret hodeplagget siden hun var sju år gammel. Siden den gang har også hun vært offer for dømmende nordmenn.

– Jeg har opplevd at en kvinne har kommet bort til meg og sagt at den dagen jeg tar av meg hijaben, da kan jeg bli norsk, ellers kan jeg dra tilbake til landet mitt. Da jeg hørte henne, ble jeg ganske sint, fordi jeg tenkte «Norge er landet mitt! Hvor er det jeg skal dra?». Jeg føler meg 100 prosent norsk, men jeg blir ofte minnet på av samfunnet at jeg ikke er norsk nok, sier Al-Hussaini.

– Sårende å bli dømt etter hijaben

19-åringen tror det er mange grunner til at folk frykter hijaben.

– Veldig mange ser på meg som en hijab. Folk ser på meg som en undertrykt jente som ikke har frihet og som ikke har lov til å gjøre det hun ønsker, som kanskje ikke har lov til å studere og en som kommer til å gifte seg med en gang og sitte hjemme og ikke ha et liv og bli undertrykt av en mann, sier hun.

Hun forteller at det rett og slett sårer at enkelte velger å dømme henne basert på hva hun har på seg.

– Det er veldig trist å bli dømt ut fra et hodeplagg og ikke ut fra personligheten din. Det er ganske sårende, det at folk velger å dømme meg uten å spørre meg hvorfor jeg velger å gå med hijab, de velger å dømme meg ut fra det de tror om meg.

Hvordan vil folk reagere på hijab-hetsen i butikken? Se «Hvem bryr seg» torsdag klokken 20.00 på TV 2.