NAF: – Du kan kalle det en ulovlig kontroll

Glenn fryktet en kjemperegning.

Advokat Jens Christian Riege i NAF, mener tollvesenet ikke hadde hjemmel til å banke på Glenn Main Henriksens dør for å kreve varebilkontroll. (Foto: Harald Strømnæs/NAF)
Advokat Jens Christian Riege i NAF, mener tollvesenet ikke hadde hjemmel til å banke på Glenn Main Henriksens dør for å kreve varebilkontroll. (Foto: Harald Strømnæs/NAF)

– Når de løper rundt med tommestokken sin slik, kan man sette store spørsmålstegn ved hvor mange andre som også urettmessig har fått tilleggsavgift, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil-Forbund (NAF) til Tønsberg Blad.

Det å ringe på døra til folk etter å ha sett bilen deres stå parkert et annet sted, synes han virker vel iherdig fra tollvesenets side. Nettopp dette hendte Glenn Main Henriksen fra Tønsberg nylig, som eier en varebilregistrert Volkswagen Touran.

Les saken her: Glenn ble sjokkert da han åpnet døra

Kommer av og til på døra

Konstituert avdelingssjef Øyvind Lorentzen ved avdeling for økonomisk kontroll i Tollregion Sør-Norge, bekrefter at tollvesenet av og til ringer på husdørene under varebilkontroller.

– Det hender fra tid til annen, men er ikke noe vi gjør ofte. Jeg har ingen statistikk over det, sier Lorentzen.

Han viser til Forskrift om engangsavgift på motorvogner, paragraf 8.2, som handler om utekontroller. (Se faktaboks nederst i saken)

– Siden bilen sto på en parkeringsplass utenfor en butikk, anser vi dette som en utekontroll, sier Lorentzen.

– Det må oppleves som en inngripen

Det er ikke NAFs advokat, Jens Christian Riege, enig i.

– Man kan oppsøke næringspliktige, det er noe annet enn å oppsøke folk på bopel. Det sentrale er at det ikke er gitt hjemmel til å oppsøke folk i privat bolig av kontrollhensyn etter paragraf 8.2. Sånn sett kan du kalle det en ulovlig kontroll, sier Riege til tb.no.

Han mener det hadde vært annerledes dersom bileieren hadde kommet ut av butikken og tollvesenet hadde stanset ham da. Riege reagerer på tollvesenets framgangsmetode.

– Det må oppleves som en inngripen å bli oppsøkt på bopel slik, kommenterer Riege.

Og det var nettopp slik bileier Glenn Main Henriksen opplevde det da tollvesenet kom på døra.

– En skvetter jo litt. Jeg tenkte «har noen plantet dop i bilen min?» Jeg rakk å tenke på mye, sa Henriksen til tb.no tidligere.

Han fortalte at han ble bedt om å ta med legitimasjon og bli med tollvesenet til bilen, etter at han hadde bekreftet at han var eier.

Les også: Glenns Volkswagen Touran ble varebil-godkjent

– De lekte litt politi på egen hånd
Lorentzen i tollvesenet henviser til en av deres jurister for å svare på spørsmål rundt paragrafen det vises til.

– Vi trenger ingen hjemmel for å ringe på døra til folk og spørre om de kan medvirke til en kontroll, sier avdelingssjef Børre Kvernland ved regelavdelingen i tollvesenets region sør.

Ifølge Henriksen ble han aldri spurt om han kunne medvirke.

– De spurte aldri om jeg «kunne tenke meg» å bli med. Det var bare «du blir med». De leste aldri opp noen rettigheter for meg. Og når det står to tollere på døra og ber deg bli med, så gjør en jo det. De sa ikke hva det gjaldt før vi hadde gått et stykke heller. De lekte litt politi på egen hånd, mener Henriksen.

Les også: Nå klipper de skiltene

Les flere saker i Tønsberg Blads motormagasin Kjør

Les også: Verksted fant syv feil - NAF fant ingen