I sommer høynet politiet beredskapsnivået etter at flere IS-krigere var meldt på vei mot Norge. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
I sommer høynet politiet beredskapsnivået etter at flere IS-krigere var meldt på vei mot Norge. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

PST frykter IS-terror mot Norge

Terrortrusselen mot Norge er blitt høyere i løpet av høsten. Det er konklusjonen i en ny trendanalyse som sikkerhetstjenestene presenterer i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når vi har laget denne vurderingen, er det fordi vi ønsker at de som er utsatt aktivt gjør tiltak og reduserer risikoen. Enkelte IS-sympatisører har et voldspotensial, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2.

Kontraterrorsenteret vurderer terrortrusselen som høyere enn tidligere, og sier i en vurdering som ble offentliggjort onsdag at situasjonen er tilspisset på grunn av terrorgruppen IS, også kjent som ISIL:

– De siste månedene har situasjonen tilspisset seg. I september i år publiserte ISIL en tale hvor terrororganisasjonen oppfordrer sine tilhengere til å gjennomføre angrep i alle land som er en del av den USA-ledede alliansen mot ISIL. I talen oppfordrer ISIL spesifikt til angrep mot militært personell samt medlemmer av politi-, sikkerhets- og etterretningstjenester. Oppfordringene i talen må sees i sammenheng med endringene innen modus operandi for ekstrem islamistisk terror i Europa de siste årene, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste på sine nettsider.

I talen kom en IS-talsmann med konkrete oppfordringer til hvordan et terrorangrep kan skje.

Flere departement og etater er blitt orientert av PST og Etterretningstjenesten om det skjerpede trusselbildet i en gradert trusselvurdering.

– Innenfor de kommende 12 månedene er det sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge, opplyser PST.

Peker ut «særlig utsatte» grupper

Etter terroranslaget mot det kanadiske parlamentet i Ottawa sa PST til TV 2 i slutten av oktober at de ikke utelukker lignende aksjoner mot Norge.

I den nye vurderingen heter det at «militært personell, politi og enkelte politiske beslutningstakere være særlig utsatte». Dette har ført til at politiet, Forsvaret og PST har satt i gang risikoreduserende tiltak.

Ifølge PST har 60 personer reist fra Norge til Syria i løpet av de siste årene. Ti personer er drept.

I sommer ble det slått full terror-alarm i Norge. PST hadde opplysninger om at en terrorgruppe hadde reist fra Syria med Norge som mål.

I juni sa sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, til TV 2 at nordmenn har klatret på lederstigen i terrororganisasjonen IS, og at flere trolig også deltar i aksjoner i Irak.

– ISIS har blitt en sterk terrororganisasjon fordi de har tiltrukket seg så mange fremmedkrigere, sa Grandhagen.