Norske Mariah (21) fikk møte sin biologiske mor for første gang

Moren fortalte at Mariahs far er død. Det viste seg ikke å være sant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mariah Juarez (21) ble adoptert bare tjue minutter etter hun ble født i Argentina. Hennes adoptivforeldre brakte henne til Nordstrand i Oslo hvor hun vokste opp.

Oppveksten til Mariah var preget av mobbing.

– Jeg vokste opp på et sted hvor jeg var en av de få utenlandske, og det var ikke så veldig enkelt. Det ble mye psykisk og fysisk mobbing. Grov mobbing. Når man er liten og føler seg annerledes, er det vanskeligere å vite hvordan man skal takle det, sier hun til TV 2.

Barndomsdrøm

Mariah forteller at hun er særdeles glad i sine adoptivforeldre, men har siden barndommen ønsket å finne sine biologiske foreldre. Det eneste hun visste om moren, var at hun heter Ramona Rosa Juarez.

– Jeg var på besøk i Argentina da jeg var ti år gammel, og allerede da ville jeg finne foreldrene mine. Men jeg var samtidig klar over at jeg måtte bli eldre. Jeg ville ha minnene, og da må man på en måte bli eldre. Gjør man det ung blir minnene fjernere, sier Mariah.

Hun har aldri vært i tvil om at moren fremdeles er i live.

Mariah har siden barndommen ønsket å finne sine biologiske foreldre. Foto: TV 2
Mariah har siden barndommen ønsket å finne sine biologiske foreldre. Foto: TV 2

– Jeg har alltid følt at min mor har vært i live, og jeg vet ikke hvorfor. Men jeg har alltid følt det. Min mening er at det er en mor/datter-greie. Er man i blodsfamilie med noen, så er det ett eller annet man føler.

– En slags telepati?

– Noe sånt. Kall det gjerne det, sier hun og ler.

Fant moren

Sammen med programleder Silje Stang, reiste Mariah og hennes adoptivfar Tom ned til Argentina. De forsøkte først å få informasjon fra valgkontoret uten hell, men Spørløs' argentinske medhjelper klarte å sette sammen en adresseliste med alle som heter Ramona Rosa Juarez.

Mens Mariah ventet på hotellet, tok Silje runden med å oppsøke adressene. Til slutt fant hun moren til Mariah.

Moren var glad for at Silje kom med nyheten om at datteren var i området, men samtidig var hun bekymret.

– Mamma var veldig bekymret for at jeg var sint på henne fordi hun hadde adoptert meg bort. Men det har jeg aldri vært, sier Mariah som har sett den tårevåte samtalen i Sporløs-programmet.

– Det skal veldig mye til for at jeg skal bli følsom, men det var interessant å se hvordan mamma reagerte på ting. Hun er veldig tykkhudet som meg.

Sporløs-programleder Silje Stang med Mariah i Argentina noen sekunder før møtet med moren. Foto: TV 2.
Sporløs-programleder Silje Stang med Mariah i Argentina noen sekunder før møtet med moren. Foto: TV 2.

Møtte moren

Da Mariah omsider skulle møte moren, var hun innstilt på å holde seg helt i ro og være behersket. Det gikk ikke etter planen.

– Jeg husker at jeg bestemte meg for ikke å løpe bort for det hadde vært dumt, men det var det første jeg gjorde. Jeg klarte ikke å holde tilbake. Det var som jeg fant noe jeg hadde lett etter i lang tid.

Se det rørende møtet øverst i saken.

Har mest kontakt med søsknene

Moren fortalte Mariah at hun har en stor familie i Argentina.

– Jeg har en del søsken. Jeg har vel åtte eller ni søsken som lever. Jeg har enda flere på pappas side. Jeg har kontakt med alle som lever utenom én. To av søsknene mine døde for noen år siden. De er veldig fattige og lever veldig enkelt. 

Mariah har bare sporadisk kontakt med sin biologiske mor i dag, men søsknene hører hun fra stadig vekk.

– Jeg snakker mest med søsknene mine. De har en skole hvor de har internettilgang, og de tar kontakt hver gang de kan. Hele familien har tre telefoner de deler på, men mamma har ikke egen telefon. 

Mariahs mor, Ramona Rosa Juarez, var svært glad for at datteren sporet henne opp via Sporløs. Foto: TV 2
Mariahs mor, Ramona Rosa Juarez, var svært glad for at datteren sporet henne opp via Sporløs. Foto: TV 2

Vil møte sin biologiske far

Mariah ble fortalt av moren at hennes biologiske far er død. Det viser seg ikke å stemme.

– Jeg fikk vite i september at han er i live. Han stakk av fra moren min og familien, og har valgt ikke å ta ansvar. Pappa vil ikke møte meg. Det var grunnen til at mamma sa at han var død. Hun ville ikke at jeg skulle bli avvist på samme måte som søsknene mine var blitt.

Hun er innstilt på å trosse farens ønske, og har planer om å oppsøke ham allikevel. Hun vet til og med hvilket område i Argentina han bor i.

– Han kan godt stikke av fra moren og søsknene mine, men jeg kommer tilbake og skal finne ham. Det er ikke at jeg ønsker å ha kontakt, men jeg vil at han skal se meg av litt egoistiske grunner fordi jeg ønsker å se ham. Jeg vet sånn cirka hvor han bor og har litt kontakter, og jeg har veldig mange flere søsken. Jeg vet at han har barn med to-tre damer, så det er nok veldig mange, men jeg har ikke fått kontakt med noen av dem.

Reiser tilbake for å holde konserter

Mariah jobber som musiker, og hvis alt går etter planen reiser hun til Argentina i desember for å holde konserter.

– Da jeg var der nede sist, fikk jeg kontakter innen musikk. Jeg spilte inn en låt og lagde musikkvideo der sist gang jeg var der. I desember har jeg noen spillejobber der, sier hun.

Se Sporløs tirsdager klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 Sumo.