Skiforbundet: – Northug-avtalen avsluttes 7. april

Skiforbundet innrømmer at de ble enige med Team Northug om et kompromiss.

Clarion Hotel Oslo Airport/Bergen (TV 2 Sporten): Etter en periode med en rekke uenigheter og mer eller mindre ordkrig i media, skrev Petter Northug lørdag kveld under på representasjonsavtalen med Norges skiforbund.

– Skiforbundet har ønsket en fullverdig avtale fra 24. november til 15. april, men Team Northug har ønsket 15. mars som sluttdato. Vi har blitt enige om et kompromiss. Avtalen trer i kraft 24. november og avsluttes 7. april. Det er etter påske og da skal skisesongen være over i all hovedsak, sier generalsekretær Stein Opsal.

Langrensssjef Åge Skinstad forteller at det var Team Northug som til slutt kom med forslaget til løsning.

– Vi synes at sluttdatoen skulle settes når skisesongen var slutt, og i utgangspunktet var 15. april en god dato for oss. Det var det vi forholdt oss til frem til klokken 23.30 lørdag kveld, da Team Northug kom med forslaget sjuende april. Sportslig hadde vi ikke noe å utsette på det, sier Skinstad til TV 2 Sporten.

– Det strammet seg til
Generalsekretær Stein Opsal i Skiforbundet innrømmer at forhandlingene strammet seg til før fristen gikk ut ved midnatt lørdag 1. november.

– Vi er svært glad for å få en løsning med Petter. Nå får han satse på verdenscup, Falun og Tour de Ski. Det som ligger bak vår avgjørelse er et ønske om å behandle alle utøvere likt. Vi har forsøkt å få en avtale lik den våre andre utøvere har, sa Opsal.

– Det har vært en lang prosess mellom oss og Team Northug. Det har hele tiden vært positive og gode samtaler. Men det har strammet seg til de siste dagene, noe som er naturlig i slike kompliserte forhandlinger. De siste dagene har det vært fokus på to ting: Klesavtalen og lengden på avtalen, konstaterer han på søndagens pressekonferanse.

– Forslaget til løsning kom fra Team Northug
Overfor TV 2 Sporten legger generalsekretæren ikke skjul på at diskusjonene om sluttdato førte til at avtalen ble signert senere enn forventet.

– Vi ble enige om et kompromiss der der ble redusert cirka tre uker i hver ende. Vi føler at vi har hatt konstruktiv dialog hele veien. Men i sluttfasen ble det krevende for å bikke de siste elementene på plass, sier Opsal til TV 2 Sporten.

– Hvorfor ble partene ikke enige tidligere?

– Vi hadde skissert en løsning allerede i september, som vi la frem til Skistyret 7. september. Da trodde vi at vi var i mål. Men så var det disse enkeltelementene som gjorde det mer komplisert, sier han.

– Føler Skiforbundet at dere har gitt mye?

– Etter møtet med Skistyret synes jeg ikke at vi har gitt veldig mye. Det var først og fremst dato det var spørsmål om. Så kom vi frem til en løsning som kom fra Team Northug, svarer han.

Partene kom også frem til enighet om den omstridte klesavtalen Northug har med Swix og Coop.

– Det betyr at kleskolleksjonen til Northug må holdes unna markedet og ikke bli lansert i løpet av avtaleperioden. Den er i direkte konkurranse med Skiforbundets offisielle leverandør og det lar seg ikke forene, påpeker Opsal.

– Petter er vinneren!
TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset er glad partene begravde stridsøksen og ble enige.

– Jeg tror både at Skiforbundet og Team Northug har vært rause i hver sin ende. Det viktigste er at Petter får gå VM. Det er Petter som er vinneren her, sier han til TV 2 Sporten, og fortsetter:

– Slik jeg kjenner Petter så var VM det viktigste for ham denne sesongen. Han ville ikke la muligheten til å banke svenskene i Falun gå fra ham. Det har nok vært harde forhandlinger underveis, men det virker som de har løst det på en bra måte, poengterer han.

TV 2-eksperten vil imidlertid ikke utelukke at Northug neste sesong står utenfor landslaget for å satse på langløp.

– Neste år er det ikke mesterskap, og jeg tror både at Cologna og noen svensker vil utfordre eliten i langløp. Men så kommer 2017 og 2019, og da står vi kanskje her og diskuterer Petter og landslaget igjen, sier han.

– Må være på landslaget hele året
Stein Opsal vil ikke spekulere i om Northug kommer til å stå utenfor landslaget neste sesong.

– Men det Skistyret har vært opptatt av med tanke på neste år, er at den friperioden Petter fikk i sommer blir borte. Skal du være med på landslaget, så skal du være med hele året, fastslår generalsekretæren.

Team Northug har ved gjentatte ganger kommet med ulike stikk mot Skiforbundet i forbindelse med forhandlingene om representasjonsavtalen.

Det bryr ikke Opsal seg nevneverdig om.

– Det tåler vi og lever greit med. Petter har unike resultater og vi gleder oss til vinteren, sier han.