DUMPET: Disse to kattungene ble forlatt hjelpeløse midt i fredagsrushet på en parkeringsplass. (Foto: Merethe Aksnes)
DUMPET: Disse to kattungene ble forlatt hjelpeløse midt i fredagsrushet på en parkeringsplass. (Foto: Merethe Aksnes)

Kvinnen kastet disse kattungene ut av bilen

Deretter forlot hun stedet i stor fart. Anne (19) ble redningen for de to vettskremte kattungene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Midt i helgerushet fredag ettermiddag stopper den sølvgrå bilen i boligfeltet i Os utenfor Bergen. Ut stiger en slank kvinne på høye heler, kaster noe mykt fra seg og kjører av gårde i vill fart.

– Tilfeldigvis står mannen min og ser ut av kjøkkenvidnduet mens vi lager middag. Han ser hva som skjer og roper ut, sier Birgitte Wiik.

Den ene kattungen er så forvirret at den holder på å bli kjørt over av kvinnen når hun kjører fra stedet.

Redde og skjelvne

Anne Martine Wiik (19), datter i huset, løper ut men rekker ikke stoppe bilen før den forsvinner. Isteden legger hun seg på kne og forsøker å lokke kattene til seg.

– Jeg ville få tak i dem før det kom flere biler, men de var så redde at de ikke kom fram. Lenge lå jeg under bilen og prøvde å få tilliten deres. Til slutt kom de så nær meg og min søster at vi klarte å få tak i dem, sier Anne Martine.

De tok de ti uker gamle kattungene inn og la dem i fanget.

KOS: Margrete Aksnes har passet pusene i helgen. (Foto: privat)
KOS: Margrete Aksnes har passet pusene i helgen. (Foto: privat)

– De var veldig skjelven og redde, og skjønte ikke helt hva som hadde skjedd. De lå lenge i fanget mens vi satt og roet dem ned, forteller 19-åringen.

Nå er saken anmeldt til politiet.

Reagerer kraftig på dumping

Foreningen Kattens vern i Bergen omplasserer 300 hjemløse dyr i året. De reagerer kraftig på måten kattene ble dumpet på.

– Folk gjør dette fordi det ikke finnes noen lov som er streng nok til at folk har respekt for den. Dyrevernsloven må endres slik at det blir strengere staffer for mishandling og vanskjøtsel av dyr, sier Merethe Mikkelsen, som leder den frivillige organisasjonen.

Etter at de la ut en etterlysning av eieren med bilder av de sorte og hvite kattungene på Facebook har meldingen blitt delt ca 1750 ganger.

– Trolig straffbar handling

I Dyrevelferdsloven er det et generelt forbud mot å hensette dyr i hjelpeløs tilstand.

– Uten å kjenne denne saken kan jeg si generelt at det er et forbud mot å sette fra seg dyr som ikke kan ivareta seg selv utendørs, sier jourhavende jurist Kristine Knutsen-Berge ved Hordaland politidistrikt. 

REDDET: Anne Martine og søsteren Bettine Wiik fant de to vettskremte dyrene under en parkert bil. (Foto: privat)
REDDET: Anne Martine og søsteren Bettine Wiik fant de to vettskremte dyrene under en parkert bil. (Foto: privat)

Strafferammen for overtredelse av denne loven er bøter eller fengsel i inntil ett år for forsettlig eller grovt uaktsomme overtredelser. I grove overtredelser kan man straffes i inntil tre år. 

Gjemte seg i katteburet

Hjemme hos familien Wiik bor det allerede fire kaniner og en 70 kilos Berner Sennenhund. I helgen har kattungene derfor vært hjemme hos Margrete Aksnes som er medlem i Kattens vern.

– Jeg fikk inn to livredde kattunger fredag ettermiddag. Katter liker stort sett ikke å sitte i bur, men disse satt i buret i to timer før jeg fikk lokket dem ut med mat, sier Aksnes.

Etter hvert slo de seg til ro. Siden de så tydelig liker mennesker, mener Aksnes at de har hatt et hjem tidligere og blitt tatt godt vare på.

Håper publikum hjelper

Dumping av katter er et omfattende problem, ifølge foreningen.

– Jeg har jobbet med dette hver dag i 13 år og jeg har sett at det ikke blir noen bedring. Folk dumper katter i skogen, i trafikken og i sjøen. De fleste sakene blir henlagt av politiet, beklager Mikkelsen.

Nå håper hun folk som ser bildene på Facebook gjenkjenner kattene, slik at saken blir oppklart.

Anne Martine Wiik forstår ikke at folk kan få seg til å forlate dyr i hjelpeløs tilstand.

– Jeg blir veldig lei meg av at folk gjør slikt og skjønner ikke hvorfor folk skaffer seg dyr og hvis de ikke klarer å ta vare på dem, sier hun.