ENIG MED SKIFORBUNDET: Petter Northug. REUTERS/Alessandro Garofalo
ENIG MED SKIFORBUNDET: Petter Northug. REUTERS/Alessandro Garofalo

Northug signerte avtalen med Skiforbundet

Skistjernen har skrevet under på representasjonsavtalen.

Les alt om vintersport her!

Petter Northug skal jakte på gull for Norge i Falun-VM.

Det er klart etter at skistjernen sent lørdag kveld signerte på den mye omtalte representasjonsavtalen med Skiforbundet.

I en pressemelding skriver Skiforbundet at avtalen gjelder fra 24. november og omfatter hele sesongen. Northug har ønsket en sluttdato 15. mars, men Skiforbundet har krevd at avtalen skal strekke seg frem til 15. april.

Etter det TV 2 Sporten erfarer har partene kommet frem til et kompromiss på dette punktet.

Langrennsstjernen må følge landslagets opplegg på lik linje med de andre utøverne under avtaleperioden.

– Måtte godta forhold jeg ikke var fornøyd med
I denne perioden kan Northug ikke markedsføre sin private sponsor Coop, men partene er enige om at innarbeidede matprodukter fortsatt kan selges i butikkene i avtaleperioden.

Petter Northug selv innrømmer at han har mottet godta forhold han ikke var fornøyd med.

– Jeg har valgt å signere avtalen med Skiforbundet. De har kommet meg i møte på enkelte punkter, og jeg har måttet godta forhold jeg ikke er fornøyd med. Jeg er likevel lettet over at dette nå er avklart. Nå kan jeg fokusere fullt og helt på oppkjøringen til verdenscupen og VM. Dette blir bra – svenskene kan glede seg, sier Petter Northug i en uttalelse sendt på epost fra hans manager Are Sørum Langås.

Skiforbundet innrømmer at forhandlingene har vært krevende, men er glad for å ha en avtale på plass.

– Petter har lenge sagt at VM er sesongens store mål og Skiforbundet ser frem til å gi han og alle på landslaget den støtten som trengs for å sikre norsk suksess kommende vinter. Dialogen med Northugs team har likevel vært krevende og derfor er vi i NSF glade for at vi nå er enige, sier generalsekretær Stein Opsal.

Skiforbundet opplyser til TV 2 Sporten at ytterligere detaljer i Northugs representasjonsavtale vil bli presentert søndag.

Coop Norge sier følgende om at Northug nå har signert avtalen med Norges skiforbund.

– Vi støtter Petters valg og er glad for at våre 1,4 millioner medlemmer og hele det norske folk nå vil få se Petter i VM. Vi vil respektere de rammene som er gitt i avtalen mellom Petter og Skiforbundet, og er tilfreds med at Petter nå kan fokusere hundre prosent på oppkjøringen til sesongen. Han har hatt en tid med svært utfordrende vurderinger, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus til TV 2 Sporten.

Bekreftelsen kom på overtid
Slaget om Petter Northugs deltakelse i VM har den siste tiden vært inne i en meget dramatisk periode.

Skistjernen hadde frist på seg til midnatt lørdag kl. 23.59 til å underskrive den mye omtalte representasjonsavtalen med Norges Skiforbund. 

Da klokken passerte 00.00 hadde verken Team Northug eller Norges skiforbund bekreftet om avtalen var i boks eller ikke. Først åtte minutter etter den opprinnelige fristen gikk ut kom meldingen fra Skiforbundet. 

Og nå er altså avgjørelsen tatt. Petter Northug skriver under på avtalen med Skiforbundet, og dermed går 28-åringen både VM i Falun og verdenscupen for det norske landslaget.

Uenige om sluttdato for avtalen
De stridende punktene i forhandlingene har først og fremst vært den omstridte klesavtalen Northug har med Swix og Coop, og sluttdato for representasjonsavtalen. 

Klesprodusenten Swix har produsert en stor kleskolleksjon i navnet til Northug.

Swix er konkurrent av BJ Sport, som sponser skiforbundet med klær. Kolleksjonen er imidlertid ikke sendt ut til landets butikker, og Coop har etterkommet kravet fra Skiforbundet om at Northug-klærne ikke selges i butikk i vinter.

– Vi har gjort tilpasninger og blant annet tatt bort klær som kan være kontroversielle, slik at det ikke skal stå i veien, har Coop-direktør Svein Fanebust røpet om forhandlingene.

Northug-leiren har hele tiden ønsket en representasjonsavtale gjeldende fra og med etter åpningsrennene på Beitostølen sent i november, og sluttdato 15. mars.

Skiforbundet har ønsket at avtalen som regulerer Northugs reklameoppdrag må gjelde i ytterligere én måned, til 15. april, selv om verdenscupsesongen da er avsluttet.

– Urimelige krav
Petter Northugs manager Are Sørum Langås sa at situasjonen var helt fastlåst fredag kveld.

– Det er uforståelig og urimelig at Petter må fremstå som del av landslaget etter at verdenscupen er avsluttet, sier han til NTB.

Nå er partene likevel kommet til enighet, og Northug kan delta i VM i Falun og verdencupen for Norge.