Knut Løfsnes (til venstre) og Finn Gustavsen under en valgdebatt i NRK i 1965. Foto: NTB scanpix
Knut Løfsnes (til venstre) og Finn Gustavsen under en valgdebatt i NRK i 1965. Foto: NTB scanpix

Historikere ikke i tvil: – Løfsnes må stå bak dekknavnet «Lan»

Knut Einar Eriksen og Åsmund Egge kommenterer TV 2s funn i Mitrokhin-arkivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kan ikke være noen andre enn Løfsnes, sier historiker Knut Einar Eriksen til TV 2 om KGB-arkivaren Mitrokhins beskrivelse av nordmannen med dekknavnet «Lan».

Eriksen er blant Norges fremste etterretningshistorikere, og har sammen med Trond Bergh skrevet tobindsverket «Den hemmelige krigen», som tar for seg overvåking i Norge fra 1914 til 1997.

Passer «som hånd i hanske»

Bergh og Eriksen vier Knut Løfsnes stor oppmerksomhet i tobindsverket, og beskriver ham som en politiker som «egentlig aldri synes å ha funnet seg til rette i noe politisk parti».

I «Den hemmelige krigen» påpeker historikerne at det var mye som fortsatt var uklart om Løfsnes' kontakt med KGB, selv om de fikk tilgang til en rekke graderte opplysninger hos de norske hemmelige tjenestene. Deres vurdering av Løfsnes er at det var en selvfølge at han måtte overvåkes.

Da Knut Einar Eriksen fikk lese TV 2s funn i Mitrokhin-arkivet, var det liten tvil om at det er Løfsnes som beskrives:

– Det ser ut til å passe som hånd i hanske. Alt ser ut til å stemme, sier Eriksen til TV 2.

Overfor Dagbladet har han og Bergh gitt klart uttrykk for at opplysningene i Mitrokhin-arkivet må granskes nærmere, og TV 2s opplysninger gjør ham ikke mindre sikker på at dette er materiale som utvilsomt kaster nytt lys over norsk etterkrigshistorie.

– Svært usannsynlig at det er andre

Åsmund Egge studerer de unike Mitrokhin-dokumentene som oppbevares i Churchill Archives Centre i Cambridge. Foto: Kjell Persen/TV 2
Åsmund Egge studerer de unike Mitrokhin-dokumentene som oppbevares i Churchill Archives Centre i Cambridge. Foto: Kjell Persen/TV 2

Også professor emeritus Åsmund Egge ved Universitetet i Oslo, som var med TV 2 til Cambridge for å gjennomgå KGB-materialet, er av samme oppfatning: Det er Knut Løfsnes som omtales under dekknavnet «Lan».

– Av dokumenter i Mitrokhin-arkivet framgår det at «Lan» 1) var partiløs; 2) deltok i motstandsbevegelsen under krigen; 3) var tidligere medarbeider i den norske militære etterretningstjenesten; 4) befant seg i Stockholm i 1943; 5) tok eksamen ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo etter krigen.

– Alle disse opplysningene passer på Knut Løfsnes med et forbehold om at han var partiløs. Han ble ekskludert av Arbeiderpartiet i 1961 og må dermed ha vært medlem der en tid før dette. Han kan godt ha vært partiløs på det tidspunkt opplysningene om ham ble nedtegnet av KGB.

– Det er selvfølgelig teoretisk mulig at en annen person enn Løfsnes også tilfredsstiller de fem punktene listet opp ovenfor. Men et slikt sammentreff anser jeg for svært usannsynlig. Sammenholdt med de ovennevnte opplysningene sannsynliggjør det vi ellers vet om Løfsnes, blant annet hans nære forhold til DDR, ytterligere at det er Løfsnes det her er tale om, er Egges vurdering.