BRAKSUKSESSER: TV 2s eksperter trekker frem Graziano Pelle (Southampton) og Aaron Cresswell (West Ham) blant sommerens beste kjøp. Foto: Scanpix/montasje
BRAKSUKSESSER: TV 2s eksperter trekker frem Graziano Pelle (Southampton) og Aaron Cresswell (West Ham) blant sommerens beste kjøp. Foto: Scanpix/montasje

Her er sommerens fem største røverkjøp

– De byttet en ræva back mot en assistmaskin i toppklasse!

Følg Premier League på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo i dag fra kl 13.00!

En fjerdedel av Premier League-sesongen er snart unnagjort. Mens det trolig fortsatt er for tidlig for å stemple nysigneringer som flopper, er det derimot godt grunnlag for å slå fast at noen av signeringene har vist seg som ordentlige røverkjøp.

TV 2 Sportens Erik Thorstvedt og Per-Jarle Heggelund har denne helgen plukket ut sommerens fem største røverkjøp, med to spillere på delt femteplass. Kriterier? Mest mulig kvalitet for minst mulig penger! 

5. Morgan Amalfitano (West Ham)

Morgan Amalfitano startet karrieren for elleve år siden i den franske klubben Sedan. Deretter dro han videre til Lorient og Marseille, før han i 2013 ble sendt på lån til West Bromwich.

Etter en positiv start dalte imidlertid formen, før han sendte et innlegg i bue over Marshall i Cardiff-målet. Kampen ble senere best husket, i alle fall med norske øyne, for Mats Møller Dæhlis dramatiske overtidsutligning. Etter sesongen valgte West Bromwich ikke å benytte seg av kjøpsklausulen, og dermed dro Amalfitano tilbake til Marseille. 

Den erfarne og anvendelige franskmannen ble i sommer signert for i underkant av ti millioner kroner. Det har hittil vist seg å være en god investering. Etter fire kamper fra start har Amalfitano levert to mål. Disse to målene kom i seierne mot Liverpool og Manchester City.

– Med disse to målene kan han bare gå i dusjen. Sesongen er levert, kommenterer Per-Jarle Heggelund.

5. Aaron Cresswell (West Ham)

Venstrebacken vokste opp i Liverpools ungdomsakademi, men måtte etter hvert ta turen videre for å få fart på karrieren. Det skjedde i Tranmere, hvor han i perioden 2008-2011 spilte hele 70 kamper for A-laget. 

Ipswich la merke til prestasjonene og signerte venstrebacken. Cresswell ble kåret til årets spiller i klubben sommeren 2012 og etter hele 132 kamper for klubben ble han klar for større oppgaver.

Med over 200 seniorkamper kan det høres ut som om Cresswell er en tilårskommen fotballspiller. Likevel er han bare 24 år. West Ham betalte rundt 45 millioner kroner for venstrebacken, som hittil har imponert stort i Premier League. 

– Dette er billig! Han er personifiseringen av verdi for pengene, kommenterer Erik Thorstvedt.

4. Gylfi Sigurðsson (Swansea)

Islendingen havnet i Reading sommeren 2008. Etter utlån til Shrewsbury Town og Crewe Alexandra, gikk turen videre til Askeladden-historien Hoffenheim. Der begynte karrieren å ta av, og Gylfi ble sendt på et nytt lån – denne gangen til Swansea.

Etter en fin sesong hos Swansea kom Tottenham på banen og sikret seg den spennende islendingen. Det ble i beste fall en moderat suksess. Nå er Gylfi Sigurðsson tilbake i Swansea, hvor han tilsynelatende trives svært godt.

Der har han notert seg for utrolige syv målgivende pasninger på ni kamper, i tillegg til et mål. Best av alt? Han ble signert i en ren byttehandel mot Ben Davies, der begge fikk en prislapp på rundt 90 millioner kroner.

– To assist forrige sesong. Syv allerede denne sesongen. Samt en av de heteste i hele EM-kvaliken som gallionsfigur i Lasse Lagerbäcks superskute, sier Heggelund.

– Swansea byttet det som viste seg å være ræva back, mot en assistmaskin i toppklasse. Det er dealen sin, det, kommenterer Thorstvedt.

3. Mohamed Diamé (Hull City)

Født og oppvokst i Paris-bydelen Créteil, ble unge Mohamed Diamé snappet opp av Clairefontaine i 2000. Dessverre ble tiden i hans første klubb, i likhet med store deler av karrieren for øvrig, preget av helseproblemer. Diamé havnet i Lens, hvor store hjerteproblemer førte til at spilleren ikke fikk lov til å trene.

Turen gikk videre til spanske Linares og Rayo Vallecano, før Diamé til slutt havnet i Wigan på free transfer. Der hadde de alltid en hjertestarter i nærhet av midtbanespilleren – heldigvis uten at den måtte brukes.

Diamé har selv hevdet at hjerteproblemene har stått i veien for større oppgaver i karrieren, men nå har han befestet posisjonen som en Premier League-spiller av høy kvalitet. Hull City signerte Diamé for under 40 millioner kroner denne sommeren. I debuten scoret han mot sin gamle klubb West Ham. Senere sørget han også for Hulls første mål i 2-2-kampen borte mot Arsenal.

– Fire mål på seks kamper til peanøttpris. Scoret han mot West Ham i debuten? Ja, det gjorde han, kommenterer Heggelund.

2. Graziano Pellè (Southampton)

Det er ikke mange spillere som kan vise til en mer forunderlig karriereutvikling enn Graziano Pellè. Lecce-produktet utmerket seg aldri som en særlig spennende spiller i Italia, selv ikke i Serie B, og for mange er utviklingen nær sagt utrolig. Nøkkelen skulle ligge i Nederland.

Etter et brukbart, fire år langt opphold i AZ Alkmaar, gikk spissen tilbake til Italia. I Parma ble han imidlertid ingen suksess. Det ble han derimot i Feyenoord. En braksuksess. Etter 50 mål på 57 kamper, ble han hentet til Southampton av sin gamle sjef Ronald Koeman. I Premier League har han banket inn seks mål på ni kamper, og ble kåret til månedens spiller i september. Ikke verst for en spiller som kostet beskjedne 80 millioner kroner.

– Treneren legger hodet på blokka og tar med seg “sin” spiss. Det har gått ganske bra..., kommenterer Thorstvedt.

1. Diafra Sakho (West Ham)

Diafra Sakho kom fra Senegal til Frankrike og klubben Metz i 2007. Siden den gang har 24-åringen hatt en jevn og god utvikling i fransk fotball. I fjor scoret han 20 mål på 34 kamper da Metz vant Ligue 2 og sikret opprykket til Frankrikes øverste divisjon. Med tanke på nivåforskjellene mellom Premier League og det nest høyeste nivået i Frankrike, skulle man kanskje tro at Diafra Sakho ville trenge tid til å omstille seg.

Det har ikke vært tilfelle. Senegaleseren scoret fire mål på sine fire første kamper fra start og slo dermed en 26 år gammel klubbrekord tidligere holdt av Leroy Rosenior. Som om ikke det var nok scoret han også i de to neste kampene, hvilket gjorde ham til den første West Ham-spilleren som scoret i seks Premier League-kamper på rad. Han tangerte også Micky Quinns rekord fra 1992, med mål i sine seks første kamper fra start i Premier League. Best av alt? Han kostet kun 45 millioner kroner!

– Det sier seg selv at han må på toppen av listen, sier Thorstvedt.

– Det er sprøtt. Hvem tror han at han er? Micky Quinn?, flirer Heggelund.