NY REKORDHOLDER: Matthias Brändle satte torsdag ny timesrekord på bane. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI.
NY REKORDHOLDER: Matthias Brändle satte torsdag ny timesrekord på bane. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI.

Østerriker knuste Jens Voigts ferske rekord

Ingen har syklet lengre på 60 minutter enn Matthias Brändle.

42: Antall dager Jens Voigt hadde rekorden. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI.
42: Antall dager Jens Voigt hadde rekorden. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI.

Matthias Brändle er nok et ukjent navn for de aller fleste, men torsdag kveld sikret han seg et navn i sykkelsportens historiebøker.

På velodromen i Aigle, Sveits, satte 24-åringen ny timesrekord på bane. På 60 minutter syklet han 51,852 kilometer.

Tok rekorden fra idolet sitt
Det er 737 meter lengre enn rekorden Jens Voigt satte 18. september, i det som var den entusiastiske tyskerens aller siste konkurranse som profesjonell syklist.

– Nå føles det fantastisk, men det var utrolig hardt underveis. Det var bra det var så mange som kom for å støtte meg, for jeg hadde en tøff periode halvveis i rittet. Da slet jeg og måtte ta det litt roligere på noen av rundene. Men jeg fant rytmen igjen mot slutten og klarte det. Jeg er veldig fornøyd med 51,850 kilometer, sa han til Eurosport noen minutter etter å ha kommet i mål.

Til vanlig sykler Brändle på landeveien for IAM Cycling, og er der lagkamerat med norske Sondre Holst Enger. Tempospesialisten, som ironisk nok rangerer nevnte Voigt som sitt største forbilde, har hatt en sterk avslutning på sesongen, og tok blant annet to etappeseire i Tour of Britain i høst.

Timesrekorden tilbake på mote
Timesrekorden var lenge en av sykkelsportens mest prestisjetunge øvelser, da storheter som Eddy Merckx, Francesco Moser, Chris Boardman og Miguel Indurain slåss om å inneha rekorden på 70-, 80- og 90-tallet.

Disiplinen mistet imidlertid mye av sin attraksjon da Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) mot slutten av 90-tallet innførte regler som hindret bruken av moderne utstyr. Tidligere i år ble reglene omsider lempet på, og en rekke av dagens største stjerner varslet da at de var interessert i å forsøke seg på «helvetestimen», som de 60 minuttene ofte kalles.

Noen av sportens fremste tempoeksperter, Tony Martin, Bradley Wiggins og Taylor Phinney for å nevne noen, har meldt sin interesse, men Voigt var den første som rakk å prøve seg på den gamle rekorden til Ondrej Sosenka fra 2005.

På velodromen i Grenchen, også det i Sveits, satte Voigt enkelt ny rekord med 51,115 kilometer, men rekorden fikk han altså bare beholde i litt over en måned.