Du vil ikke tro hvor lite grønnsaker det er i «Grønnsaksbjørnene» 

Ernæringsfysiolog fnyser av produktet og mener det er latterlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn spiser altfor lite grønnsaker. Selv om vi anbefales å spise 500 gram frukt og grønt om dagen, får vi i gjennomsnitt faktisk ikke i oss mer enn 300 gram.

– Vi er ikke så verst på frukt, men vi ligger nesten nederst i Europa når det gjelder inntak av grønnsaker. Så vi ligger virkelig dårlig an, sier klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør.

Grønnsaker på boks?

Men ifølge reklamefilmen for «Grønnsaksbjørner» er det hjelp å få.

«Det er ikke alltid så enkelt å få i seg nok grønnsaker. Knallgode Grønnsaksbjørner med eplesmak. Med vitaminer og antioksidanter fra 7 ulike grønnsaker. (…) En hjelp når du ikke får i deg nok grønnsaker».

– Denne lille bjørnen inneholder ikke det samme som å spise grønnsaker. De stoffene vi har i frukt og grønnsaker er så komplekst sammensatt at vi vet enda ikke hvordan vi skal klare å plukke ut de riktige stoffene og putte de inn i en pille, eller en grønnsaksbjørn, sier ernæringsfysiologen.

Mener navnet er misvisende

Sundfør synes navnet «Grønnsaksbjørner» er misvisende.

MISVISENDE: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener navnet Grønnsaksbjørner er misvisende. Foto: Ørnulf Riisnæs/TV 2 hjelper deg.
MISVISENDE: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener navnet Grønnsaksbjørner er misvisende. Foto: Ørnulf Riisnæs/TV 2 hjelper deg.

– Fordi når vi kaller det Grønnsaksbjørner, så gir det meg også en assosiasjon om at du får i deg det samme som når du spiser grønnsaker. Og det er ikke riktig.

På boksen står det «med 7 ulike grønnsaker», og at bjørnene er et godt alternativt tilskudd «til de dagene hvor en ikke får i seg nok grønnsaker». Det er bilder av gulrot, tomat og brokkoli. TV 2 hjelper deg har spurt folk om hva de tror produktet er, sett ut fra innpakningen.

– Jeg tror det er for de som ikke bruker grønnsaker. De som har ikke tid til å lage mat med grønnsaker kan bare ta en tablett hver dag.

– Det er sikkert en type vitamin hvor man får i seg grønnsaker. Da forventer jeg at jeg får i meg mer grønnsaker enn det jeg får i meg selv.

Kun én prosent grønnsakspulver

I tillegg til blant annet søtstoff, vitaminer og gelatin, inneholder en Grønnsaksbjørn 20 mg konsentrat fra tomat, kål, løk, rosenkål, spinat, brokkoli og gulrot.

Grønnsakspulveret utgjør én prosent av bjørnen.

– Dette grønnsakspulveret utgjør totalt én prosent av bjørnen. Pulveret er selvfølgelig oppkonsentrert, sånn at man har dyttet ut vann og laget pulver. Men likevel, én prosent grønnsakspulver? Det er jo ingenting. Det er nesten så det er latterlig, mener Sundfør.

Kommer til kort

I tillegg til at det er veldig lite grønnsaker i en bjørn, mangler den også flere av de andre tingene som gjør at det å spise grønnsaker er så sunt.

– Det å spise mye frukt og grønnsaker beskytter mot overvekt og kreft, og det minsker risikoen for hjerte- og karsykdom senere i livet. Og det, sammen med fiberet, som er viktig for fordøyelsen – ingen av de tingene får du ved å ta en sånn bjørn, sier Sundfør.

Ikke enige i at navnet er misvisende

Til tross for at Grønnsaksbjørnene kun inneholder én prosent grønnsakskonsentrat, er ikke Orkla helse som selger Grønnsaksbjørnene, enige i at navnet er misvisende.

ÉN PROSENT: På emballasjen står det at det kun er én prosent grønnsakspulver i Grønnsaksbjørnene. Foto: Ørnulf Riisnæs/TV 2 hjelper deg.
ÉN PROSENT: På emballasjen står det at det kun er én prosent grønnsakspulver i Grønnsaksbjørnene. Foto: Ørnulf Riisnæs/TV 2 hjelper deg.

– Vi har kalt det Grønnsaksbjørner fordi det inneholder vitaminer, og disse grønnsaksekstraktene, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla helse, Inger Marie Ingdahl.

– Men det er jo veldig lite grønnsaker?

– Vi forstår at det er en liten mengde grønnsaker. Vi kunne ideelt sett ønske at vi kunne hatt noe mer grønnsaksekstrakt. Det har vi forsøkt oss på, men vi får da dårligere kvalitet på bjørnene og har derfor måttet holde oss på dette nivået, sier Ingdahl.

– Det er jo mange ting i grønnsaker som er veldig bra for oss. Som for eksempel fiber, og vi vet at grønnsaker beskytter mot for eksempel kreft, og overvekt. Man vil jo ikke få det ved å spise en sånn bjørn?

– Disse Grønnsaksbjørnene er ment som et tilskudd i hverdagen. Det er ikke ment som en erstatning for å spise vanlige grønnsaker. Men det er rett og slett et lite bidrag på veien, sier kommunikasjonsdirektøren.