Vi sier bare NAM! Foto: TV 2
Vi sier bare NAM! Foto: TV 2

Bakte epler med vaniljesaus

Wenche fristet i dag med bakte norske epler servert med hjemmelaget vaniljesaus. Perfekt til kalde høstkvelder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Honningen i denne oppskriften kan byttes ut med sukker, gjerne brunt.
Eplene kan også fylles med marsipanmasse eller rørte tyttebær.

Bakte epler

Dette trenger du:

4 middels store epler. Faste og syrlige.
½ dl kokende vann
3-4 ss honning
2-3 ss rosiner
2-3 ss hakkede mandler
1-2 ss kanel

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 180 grader.
Vask eplene, men ikke skrell de.
Stikk ut kjernehuset.
Snitt gjennom skallet (rundt ekvator), da sprekker de ikke så lett under stekingen.

Lun honningen til den blir litt flytende og rør inn rosiner, mandler og kanel. 
Fyll ønsket fyll i eplene, der kjernehuset satt, og sett eplene i formen og tilsett ca ½ dl kokende vann.
Sett formen i varm stekeovn og stek til eplene er møre, men ikke så lenge at det faller sammen.

 

Vaniljesaus

Dette trenger du:

2 ½ dl helmelk
2 ½ dl kremfløte
1 vaniljestang
100 g sukker
5 eggeplommer

 

Slik gjør du:

Ha melk og fløte i en kasserolle.
Splitt vaniljestang og skrap ut frøene.
Tilsett vaniljestang og frø i melkeblandingen sammen med sukker og varm opp til kokepunktet, uten at det koker!
Visp lett sammen resten av sukkeret og eggeplommer.
Hell den varme melkeblandingen i eggeblandingen mens du rører med en visp hele tiden.
Hell sausen tilbake i kasserollen.
Varm sausen til middels varme til den tykner.
Rør hele tiden.
Sausen bør ikke varmes over 85 grader, da vil den skille seg.
Sil sausen og avkjøl.

Server eplene varme med vaniljesaus.