Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rusorganisasjonen Actis kritiserer utestedet Glassmagasinet og Saxon King i Horten for deres initiativ til TV-aksjonen. Utestedene ville gi 10 kr per solgte halvliter. Actis mener dette strider i mot alkoholloven.

Henrik Lysell sier han ønsket å sette fokus på Tv-aksjonen. Foto: Harald Strømnæs/tb.no
Henrik Lysell sier han ønsket å sette fokus på Tv-aksjonen. Foto: Harald Strømnæs/tb.no

– Selv om intensjonen er god, er formålet å øke alkoholomsetningen. Vi vet at overskjenking og fyll er et stort problem, sa Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, til lokalavisa Gjengangeren.

Ville sette fokus på TV-aksjonen

Daglig leder av Glassmagasinet, Henrik Lysell, sier at intensjonen var å sette fokus på TV-aksjonen.

– Hver vin eller øl skulle gi 10 kr til TV-aksjonen. Prisene ble ikke endret. Hadde vi sagt at ølen ble billigere kunne jeg forstått kritikken mer. Vi valgte bare å gjøre et stunt for å få satt fokus på TV-aksjonen, sier Lysell til TV 2.

Ikke brudd på skjenkeloven

Gerhardsen var ikke tilgjengelig for kommentar til TV 2 i dag, men sa til Gjengangeren at hun mente tiltaket er i strid med alkoholloven.

Lysell sier til TV 2 at han har sjekket med skjenkeansvarlig i Tønsberg kommune, da skjenkeansvarlig i Horten kommune er på ferie.

– Jeg har sjekket med skjenkeansvarlig i Tønsberg kommune, de kunne ikke se noe brudd med skjenkeloven. Vi har ikke markedsført dette med annonser, vi har gjort en sak med lokalavisa.

Lysell sier til TV 2 at eventuell overskjenking er noe de må forholde seg til hver helg og forteller at det var en rolig lørdag og de er skuffet over at de ikke fikk inn mer.

Bryter med TV-aksjonens intensjoner
Gerhardsen sa også til Gjengangeren at hun mente stuntet brøt med TV-aksjonens intensjon.

– Økt alkoholkonsum står i direkte kontrast til folkehelse, og vi mener det også bryter med intensjonen i TV-aksjonen. Vi ser at rusproblemer ofte er et hinder for utvikling og synes derfor det er synd at ølsalg og bistand koples på denne måten, sa Gerhardsen.

Ikke enig

Lysell er ikke enig i kritikken.

– Jeg syns Actis gjør en viktig jobb, men jeg syns de velger litt feil fokus her. Jeg tror ikke den vanlige mannen i gata skjønner kritikken, sier han til TV2.