Bjørgen: – Jeg kunne ikke vært best i verden uten astmamedisinen

Marit Bjørgen forsvarer på ny bruken av astmamedisin.

Val Senales, Italia (TV 2): I et intervju som er gjort med Bjørgen, som del av NIF og Antidoping Norges holdningskampanje Ærlig talt, sier skidronningen Marit Bjørgen følgende: «Jeg kunne nok ikke vært best i verden uten astmamedisinen, for kroppen min trenger den for å kunne fungere, men jeg har alt på mitt rene».

I Polen har Bjørgen tidligere fått kritikk for sin bruk av astmamedisin. Journalisten Pawel Wilkowicz fra Sport.pl i Polen var tilstede på tirsdagens norske pressetreff i Val Senales.

– Vil alltid hefte ved henne
Han sier følgende om Bjørgens uttalelser til Ren Idrett:

– Bjørgens bruk av astmamedisin vil i mitt hjemland alltid hefte ved hennes karriere, sier polakken til TV 2 Sporten.

Marit Bjørgen angrer imidlertid ikke på uttalelsene.

– For meg er det viktigst hva jeg selv mener og står for. Om det blir misforstått kan jeg ikke bruke krefter på det, forteller hun til TV 2 Sporten i Italia.

– Kan ikke være stolt over berømmelsen i Polen
Pawel Wilkowicz sier at Bjørgen ble omstridt i Polen etter at hun etter et dårlig VM i 2009 tok i bruk nye astmamedisiner.

– Berømmelsen i Polen vil hun nok ikke alltid være stolt av, grunnet bruk av astmamedisin og sin rivalisering med Justyna Kowalczyk. Hun er ikke den eneste langrennsløperen som bruker astmamedisin, men hun var den som tok Justynas medaljer i Vancouver-OL i 2010, sier den polske journalisten.

Rivalen Justyna Kowalczyk har ved flere tilfeller vært kritisk til bruk av astmamedisiner hos langrennsløpere.

Wilkowicz vil dog understreke at ikke alle er skeptiske til Marit Bjørgen - hun er også en populær og respektert skiløper.

– Jeg kom ikke til Val Senales for å intervjue henne om bruk av astmamedisin. Vi ønsker at det polske folk skal bli bedre kjent med mennesket Marit Bjørgen. Jeg stilte ikke ett spørsmål til henne om astmamedisin eller doping. Vi har ingen grunn til å mistenke henne for doping. Jeg svarte kun på spørsmål fra TV2 som henviste til en artikkel i Ren Idrett der hun uttalte seg om dopinganklager, forklarer han.

– Sårende beskyldninger
I intervjuet med Ren Idrett kommenterer Bjørgen Kowalczyks synspunkter.

– Det var veldig sårende med de beskyldningene jeg fikk angående bruk av astmamedisiner. Hun burde vite bedre, og det er først og fremst mangelen på kunnskap som skremmer meg. Jeg har medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort. Jeg har godkjenning fra Det internasjonale skiforbundet, og all forskning viser at medisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er syk. Den er jo også tatt av dopinglistene, forteller Bjørgen.

– Noen mener at det må være noe mer, at Marit er en fysisk umulighet. Enkelte går så langt som å hevde at Marit Bjørgen må være dopet. Noen hevder at jeg må ha vært dopet gjennom flere år, helt fra jeg var ung, siden jeg har den kroppen jeg har og er så muskuløs, sier Bjørgen videre i artikkelen.

– Hva tenker du om det?

– Det er klart det er tøft å lese, svarer hun stille.

– Jeg er trygg på meg selv
Marit Bjørgen sier til TV 2 at så lenge hun er en så profilert person har hun lært seg å leve med dopingbeskyldninger.

– Jeg bruker hverken tid eller krefter på dette. Jeg er trygg på meg selv, vet hva jeg har gjort og hvorfor jeg er blitt god, fastslår hun.