GIR SEG: Jan Jönsson har gitt klubbledelsen i Aalesund beskjed om at han gir seg etter årets sesong.Foto: Ned Alley / NTB scanpix
GIR SEG: Jan Jönsson har gitt klubbledelsen i Aalesund beskjed om at han gir seg etter årets sesong.Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Jönsson gir seg i Aalesund

Aalesund må på jakt etter en ny trener.

Jan Jönsson gitt beskjed til Aalesund-ledelsen at han gir seg som hovedtrener etter årets sesong. Det opplyser AaFK-ledelsen i en pressemelding tirsdag kveld.

TV 2 Sporten fikk tidligere tirsdag bekreftet at Jönsson hadde valgt å gi seg fordi han ønsket seg nye utfordringer.

- Det er avstanden til familien som gjør at jeg gir meg nå. Det har ikke vært noe problem hittil, men når jeg tittet i krystallkula - og vi i tillegg snakket om forlengelse - kom jeg til at jeg ikke ville være uten familien min i flere år framover. Spesielt ikke i den alderen barna min er nå, der det skjer mye, forklarer Jönsson overfor TV 2 Sporten.

I små drypp har Jönsson tidligere ikke klart å legge skjul på at han ikke har vært helt fornøyd med tingenes tilstand i Aalesund.

- Har du vært misfornøyd med klubbledelsen?

- Jeg har gjort et intervju med dere i TV 2 tidligere, og jeg står for de tingene jeg tar opp der. Men det er allerede summert opp og jeg har gått videre. Det er ikke grunnen til at jeg går videre nå, hevder Jönsson - som samtidig innrømmer at det ikke er helt riktig å snakke om slike ting på en dag som denne.

I all hovedsak handlet kritikken om at Jönsson følte Aalesund gjorde en for dårlig jobb på overgangsmarkedet.

Nekter for utfordrende framtid

Jan Jönsson kom til Aalesund foran fjorårets sesong og ledet klubben umiddelbart til en oppløftende 4.-plass. I år har det derimot gått langt tyngre. Klubben kjempet lenge for å unngå nedrykk, og i det siste har profiler som Jonatan Tollås (allerede klar for Vålerenga) og Fredrik Ulvestad signalisert at de ønsker seg vekk fra klubben som bosmanspillere.

- Er en utfordrende framtid litt av årsaken til at du gir deg?

- Nei, det er det ikke. Selv om vi kanskje ikke har gjort det så godt tabellmessig i år, føler jeg vi fortsatt kan se tilbake på et utviklende år som kanskje gir et vel så bra produkt på sikt. Blant annet har vi fått fram flere unge, lovende lokale spillere som Vebjørn Hoff, Torbjørn Grytten og Henrik Bjørdal. Jeg synes fortsatt at Aalesund har en spennende framtid, sier Jönsson.

Han reiser tilbake til Sverige ved sesongslutt, der en uviss framtid venter.

- Jeg har fått et par løse forespørsler, både fra Sverige og andre land. Men foreløpig er det ingenting som er konkret, sier Jönsson som er lysten på å fortsette som fotballtrener.

– Avstanden til barna ble for stor

Styreleder Kjell Tennfjord forteller at svensken etter eget ønske blir løst fra sin kontrakt med Aalesunds Fotballklubb ved sesongslutt.

– Det ligger ingen dramatikk i at Janne nå etter eget ønske blir løst fra sin kontrakt med AaFK. Han har selv sagt at han har følt avstanden til barna og familien sin som en stor utfordring og vi har vist forståelse for hans begrunnelse. Vi har hele veien hatt et ryddig forhold, sier styreleder Kjell Tennfjord i AaFK.

– Vi beklager at vi mister en dyktig trener, men vi synes det er viktig å vise menneskelige hensyn. På det grunnlaget har vi imøtekommet Jannes ønske, sier Tennfjord videre.

Kjell Tennfjord sier at klubbledelsen allerede er på jakt etter svenskens erstatter.

– Allerede for en uke siden hadde vi et møte med Janne hvor han ga klart uttrykk for sitt ønske om å bli løst fra kontrakten av familiære årsaker. Vi nedsatte da en gruppe for å jobbe med trenerspørsmålet. Gruppen er alt i gang med arbeidet for å få på plass en ny trener, forteller styreleder Tennfjord.

Ledet Stabæk til seriegull
Jan Jönsson har vært trener i norsk fotball i ti år. Han ledet Stabæk til suksess og seriegull i 2008, og overtok Rosenborg i 2011.

Han kapret tredjeplassen med Rosenborg, men måtte forlate stillingen fordi styret i klubben er ikke fornøyde med spillestilen til laget under svenskens ledelse.

Året etter erstattet 54-åringen Kjetil Rekdal i Aalesund. I sin første sesong som Aalesund-trener ble det fjerdeplass. Denne sesongen har imidlertid Aalesund slitt i serien og ligger for øyeblikket på en niendeplass på tabellen.

Åpner for Sverige-retur
Jönsson har pendlet mellom Norge og Sverige i løpet av sin tid i Ålesund, og la i et intervju med Fotbollskanalen.se mandag ikke skjul på at han ønsket seg en retur til hjemlandet. 

Konen Cecilia og barna Zara (14) og Axel (12) valgte å bli boende i Halmstad i Sverige etter returen fra Rosenborg BK og Trondheim i 2012.

– Ja, etter ti år i Norge er det mye mulig. Jeg har trivdes veldig bra i landet, både yrkesmessig og sosialt. Men det er klart jeg kjenner et sug etter å ta tak i noe i Sverige også, sa Jönsson.