Latterlig enkel og latterlig god ertesuppe
Anne-Kat. Hærland gjestet kjøkkenet til Wenche i dag og delte en av sine favorittoppskrifter med oss. Ertesuppe med mynte, servert med sprøstekt bacon, trøffelolje og focaccia.
Oppskrift fra den helt ferske kokeboken ”Latterlig enkelt, latterlig godt ” av Anne-Kat. Hærland
Ertesuppe
Dette trenger du:
2 ss smør
1 bunt vårløk
2 gule løk
Ca 7 dl kyllingbuljong
600 g frosne grønne erter
½ boks crème fraiche
5-6 ss hakket mynte
Salt
pepper
sitronsaft
8 skiver bacon
Trøffelolje
Valgfritt brød

Slik gjør du:
Rens og finhakk vårløk og løk, surr i smør i en gryte til løken er blank, ca 4-5 minutter.
Tilsett kyllingbuljong og kok opp.
Tilsett så frosne erter og la koke et par minutter.
Tilsett finhakket mynte.
Kjør suppen glatt i en blender, litt om gangen (eventuelt med stavmikser rett i gryten).
Hell suppen tilbake i gryten og bland inn crème fraiche.
Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Sprøstek bacon.
Server suppen med sprøstekt bacon, focaccia eller ristet landbrød.
Hell noen dråper trøffelolje over ved servering.
Focaccia, til 4-6 personer.
Dette trenger du:
3 ½ dl lunkent vann
1 1/2 ts tørrgjær eller ¼ pk fersk gjær
1/2 dl + 1 ss olivenolje
3/4 ts salt
1 ts honning (kan sløyfes)
ca 7 ½ dl hvetemel
Slik gjør du:
Løs gjæren opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.
Tilsett olje, salt og honning.
Elt inn hvetemel. Deigen skal være litt klissete.
Tilsett 1 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving minst 30 minutter, gjerne 50 minutter.
Fordel deigen over på et smurt eller bakepapirkledt stekebrett.
Klapp deigen til ca 3 cm tykkelse.
La deigen etterheve under plast 30-40 minutter.
Hell litt olivenolje over det ferdighevede brødet.
Stikk hul i brødet med fingertuppen og dryss over flak salt og eventuelt rosmarin.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 20- 30 minutter.
Avkjøl på rist.