Geolog: Mulig raset fra «Mannen» går tirsdag

RAUMA / OSLO (TV 2): Fjellområdet i Romsdalen beveger seg mellom 2 og 2,5 centimeter i døgnet - og geologene tror fjellmassene på «Mannen» vil løsne raskere de kommende dagene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DIREKTE: Få siste nytt og se live-video fra Mannen i vårt direktesenter her!

Frem til klokken to i natt var det store bevegelser ved fjellpartiet «Mannen» i Rauma i Møre og Romsdal.

Tidligere har utglidningen vært på seks millimeter i døgnet, men i 22-tiden søndag kveld så geologene at utglidningen hadde akselerert og gikk nå tre til fire ganger raskere enn tidligere.

– Det skal mindre og mindre til for å gi økt bevegelse, sier geolog i Åknes, nasjonal senter for fjellskredovervåkning, Lars Harald Blikra.

– Det er mulighet nå for at raset går i morgen. De har sett at fjellet har blitt svakere og svakere, sier Blikra til TV 2.

Bare i løpet av det siste døgnet har fjellområdet som står i fare for å rase ut sklidd ut to centimeter.

– Nå er det meldt en del nedbør. Det er usikkert hvor mye det blir, men vi regner med vi får en reaksjon i form av ytterligere økt bevegelse, sier Blikra.

– Svært lav stabilitet

Ordføreren: – Situasjonen har endret seg mye

I den ferskeste dagsrapporten fra Åknes, nasjonalt senter for fjellskredovervåking, kommer det frem at beredskapen er hevet til rødt, det høyeste nivået.

«Denne følsomheten tilsier at dette fjellpartiet har en svært lav stabilitet» heter det blant annet i rapporten.

Fjellstykket som står i fare for å rase ut er en del av det ustabile fjellpartiet «Mannen». Ifølge geologene står ikke resten av «Mannen» i umiddelbar fare for å rase ut.

«Det lokale aktive partiet ligger i utkanten av det store ustabile fjellpartiet «Mannen». Vi er rimelig sikre på at en kollaps fra det lokale partiet ikke vil generere et større skred fra «Mannen» » skriver Åknes/Tafjord Beredskap IKS i rapporten.

STENGT: Vegen frem mot det rasfarlige området nedenfor Mannen er stengt. FOTO: Per Christian Dyrø / TV 2
STENGT: Vegen frem mot det rasfarlige området nedenfor Mannen er stengt. FOTO: Per Christian Dyrø / TV 2

Glir tre-fire ganger så raskt

Nå venter geologene på et spesialvarsel fra Meteorologisk institutt på hvor store nedbørsmengder som kan komme.

– Fjellet blir mer og mer svekket når situasjonen er slik det er nå. Det glir tre til fire ganger mer enn det gjorde igår, sier Blikra. 

Geologene kan fortløpende følge med på utviklingen gjennom måleutstyr som er plassert opp i fjellpartiet som ligger ikke så langt fra Trollveggen.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (H) ba i morgentimene om at politiet burde vurdere å stenge av hele området for uvedkommende.

– Det er politiet som har ansvaret for sikkerheten, men dette skal vi snakke om på et koordineringsmøte, sa Hustad til TV 2 mandag morgen.

Timer senere ble det innført totalt oppholdsforbud i området nedenfor «Mannen»

Ordføreren ble vekket klokken 06 mandag morgen, og var da sikker på at raset ville komme, men foreløpig lar det vente på seg.

–  Situasjonen har endret seg ganske mye siden igår, sier Hustad til TV 2.

Lokalbefolkningen ved Marstein som ligger nærmest mannen er evakuert. Den siste beboeren forlot hjemmet sitt søndag ettermiddag.

De evakuerte bor forløpig hos venner og familie i kommunen, men kommunen vurderer nå mer permanente løsninger hvis ikke situasjonen blir avklart innen noen dager.

Se direktebilder fra Romsdalen i videovinduet øverst i denne artikkelen.