Fikk 160 000 for å sykle showritt i Japan

Drømmesesongen 2014 har gjort at Alexander Kristoff blant annet er blitt Big in Japan.

– Det er kjekt å være her. Jeg har aldri vært her før. Det er et fint land, sier 27-åringen til TV 2 etter å ha besøkt et historisk tempel i storbyen Saitama.

– Alle vet hvem jeg er nå
Sammen med kona Maren er han invitert med på sjarmtokt til Japan av Tour de France-arrangøren ASO. I et forsøk på å promotere sporten på den andre siden av kloden har den franske sykkelarrangøren flydd inn de aller største stjernene.

Sammen med ryttere som Chris Froome, Peter Sagan, Marcel Kittel og Vincenzo Nibali deltok Kristoff lørdag i et showritt, som samlet flere hundre tusen tilskuere i sentrum av Saitama.

– Etter seieren i Milano-Sanremo og to etappeseire i Tour de France, så blir jeg invitert med på slike ting. Det viser at jeg har standing som en av de beste rytterne i verden, forteller Kristoff, som måtte se seg slått av Kittel og Sagan i spurten.

TREDJEPLASS: Alexander Kristoff måtte se seg slått av Peter Sagan og Marcel Kittel under helgens showritt i Japan..    AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
TREDJEPLASS: Alexander Kristoff måtte se seg slått av Peter Sagan og Marcel Kittel under helgens showritt i Japan.. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO

Han innrømmer at hverdagen har endret seg radikalt etter suksessen denne sesongen.

-Alle vet hvem jeg er nå. Det er mer styr og man har folk rundt seg hele tiden, forteller han.

– Har ikke fått trent så mye som jeg ønsker
Etter VM i slutten av september dro han hjem til Norge og giftet seg med Maren. Siden har det gått slag i slag.

Etter bryllupsreise til Maldivene og Dubai dro han rett på samling med Katjusja i Italia. Deretter var han hedersgjest på presentasjonen av neste års Tour de France-løype i Paris sist onsdag.

Etter en snartur hjemom Stavanger gikk turen videre til Japan, der han landet fredag formiddag.

–Jeg får oppleve mye kult, men det blir også mye reising. Det går bort mye tid til andre ting enn det jeg burde fokusert på, som er neste sesong. Jeg har ikke fått tid til å trene så mye som jeg burde den siste tiden, så jeg er litt nervøs for den biten, innrømmer han.

Foran kriteriumsrittet i Japan rakk han bare en treningsøkt.

- Da gunnet jeg på i seks timer. Det endte med at hele rumpa hovnet opp. Det var ikke så lurt, men nå er det bedre, sier han og ler.

Kona ble med på tur
Kristoff tok med seg sin nye lagkamerat i Katjusja, u23-verdensmester Sven-Erik Bystrøm, til Japan.

Sammen med sine kjære fikk de også litt tid til sightseeing.
Overalt hvor de beveget seg, ble de møtt av ekstatiske japanske sykkelfans.

– Det er morsomt å få ha med seg Maren, slik at også hun også får oppleve dette, sier Kristoff.

– Det er nesten som en bryllupsreise nummer 2?

–Hehe! Det var hakket mindre hektisk på bryllupsreisen, men vi skal likevel nyte det, svarer han.

– Det er fantastisk å få være med og oppleve noe jeg ellers ikke hadde fått oppleve, legger hans kone, Maren, til.

Etter det TV 2 erfarer får Kristoff et honorar på i størrelsesorden 160.000 kroner for å stille opp i Japan. Søndag reiser han hjem til Stavanger. Da er ferietiden over, og Katjusja-rytteren begynner jobben mot sesongen 2015.

– Jeg kommer til å trene på samme måte denne vinteren som tidligere år, og satse på at det holder. Jeg skal prøve å prestere enda et hakk opp neste år, forteller Kristoff, som gir sist sesong terningskast 6.