GROV SIKTELSE: To menn er siktet for å utnytte arbeidstakere. Bildet viser bistadsadvokatene Bjarte Aarlie og Hilde Cecilie Meyer, og politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt. Foto: Haakon E. Hidalgo Eliassen
GROV SIKTELSE: To menn er siktet for å utnytte arbeidstakere. Bildet viser bistadsadvokatene Bjarte Aarlie og Hilde Cecilie Meyer, og politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt. Foto: Haakon E. Hidalgo Eliassen

Siktet for grov menneskehandel:
Skal ha betalt 200 kroner måneden for vaskejobb

BERGEN (TV 2): To personer er siktet for grov menneskehandel, etter at de rekrutterte personer til vaskejobber i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Begge de to siktede varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to av ukene er i isolasjon.

Innehaveren av et renholdselskap i Bergen er en av mennene som er siktet for grov menneskehandel.

Den ene av de siktede erkjenner ikke straffskyld og begjærer seg løslatt.

Han skal i følge politiet ha utnyttet asylsøkere og personer uten lovlig opphold og arbeidstillatelse. Tirsdag morgen denne uken slo bergenspolitiet til mot en rekke adresser hvor renholdsarbeidere var i sving.

Aksjonen kom på bakgrunn av en utlendingskontroll hvor en ung mann fra Bangladesh fortalte en gruvekkende historie til politiet. Bistandsadvokat Hilde Sofie Meyer forteller at den unge mannen ble vervet til vaskejobb i Bergen, mens han oppholdt seg på Østlandet.

Han hadde da fått avslag på søknad om opphold i Norge.

Vervet analfabet

– Han kom til Bergen uten en gang å vite at han var i Norge. Når han kom hit ble han fratatt penger og mobiltelefon og satt til å utføre vaskejobber. Han fikk begrenset med mat og mye av den maten han fikk var ofte gammel og utgått på dato, sier Meyer.

– Ble han vervet?

– Ja, han ble plukket opp via kontakter av siktede, forklarer Meyer.

Mannen har på bakgrunn av sakens karakter nå fått opphold i Norge, som offer for menneskehandel. Han har i om lag ti måneder vasket på en rekke utesteder og på bedrifter i Bergensområdet for selskapet. Og arbeidstiden skal ha vært opp mot hele 80 timer i uken. For dette mener politiet at han fikk 200 kroner i måneden.

Trusselsituasjon

– Dette var en trusselsituasjon han ikke kunne komme seg ut av, han visste ikke hvor han var, snakker knapt noen ord engelsk. Når politiet pågrep ham under en kontroll, uttalte han lettelse over at de hadde «reddet ham». Det er sjelden kost, påpeker Meyer.

Det var den unge mannen som ikke vet når han er født og som nærmest betegnes som analfabet, som satte politiet på sporet av saken. I tiden etter han ble pågrepet spanet politiet bakmenn og «ansatte» i mange uker, før de slo til tirsdag morgen denne uken.

Sov under bro

Etter det TV 2 erfarer skal bakmannen, som organiserer mye av virksomheten, også ha vervet en mann som bodde under en bro i Bergen og levde av å pante flasker.

– På bakgrunn av mistanke om grov menneskehandel og omfattende bruk av utlendinger uten arbeidstillatelse i Norge resulterte det i pågripelse av minst ti arbeidere som jobbet her uten arbeidstillatelse og vi har også pågrepet to som er siktet for grov menneskehandel, bekrefter Rudolf Christoffersen, politiadvokat i Hordaland politidistrikt.

En av de siktede kan betegnes som bakmann og han styrte et lokalt renholdselskap som i tiår har levert vasketjenester til mange utesteder i Bergen.

På kundelisten står også treningssentere og matvarebutikker.

Utnyttet egen bror

I utgangpunktet var tre brødre av asiatisk opprinnelse siktet i saken. Men nå er status til den ene siktede endret til fornærmet. I følge politiet skal han ha blitt utnyttet på den måten at han sto oppført som eier av vaskeselskapet uten selv å vite om dette.

Hans bror som er siktet i saken, skal selv ha gått konkurs ved flere tidligere anledninger. Broren som nå er omtalt som offer i saken skal også hatt en betydelig årsinntekt i følge ligningen, men pengene så han knapt noe til fordi hovedsiktede styrte all økonomi i følge etterforskningen. Mannen er nå representert ved bistandsadvokat Bjarte Aarlie.

Hadde godkjenningspapirer

– Ingen av arbeiderne som ble identifisert av politiet hadde arbeidskontrakter. Én forklarer at han hadde 200 kroner i måneden, og så går det opp til 1000 kroner i måneden, fire tusen også videre, opplyser politiadvokat Rudolf Christoffersen til TV 2.

Flere innehavere av utesteder i Bergen sier til TV 2 at de både er sjokkerte og fullstendig uvitende. Rengjøringsselskapet har vasket utenfor stengetid og betaling har foregått via bank. Og selskapet skal ha alle nødvendige godkjenningspapirer.

– Hva kan du si om status til arbeidstakerne som ble avhørt?

– Med ett unntak manglet samtlige av dem arbeidstillatelse i Norge. Flertallet er enten asylsøkere, eller hadde forlatt asylmottakene og oppholdt seg ulovlig i Norge etter å ha fått avslag på asylsøknadene, sier Christoffersen.

Ingen av renholdselskapets kunder er i politiet søkelys. De to siktede blir fremstilt for varetektsfengsling i dag.

TV 2 har ikke lykkes å få tak i advokat Asgeir Thomassen, som representerer hovedsiktede.