FIKK EBOLA: Craig Spencer ble smittet av ebola da han var i Guinea for Leger uten grenser. Foto: Privat
FIKK EBOLA: Craig Spencer ble smittet av ebola da han var i Guinea for Leger uten grenser. Foto: Privat

Ebola i New York: Smittede Craig (33) tok t-banen og dro på bowlingbar

Den amerikanske legen Craig Spencer er landets femte helsearbeider som er smittet av ebola.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

33 år gamle Craig Spencer jobber ved Presbytarian-sykehuset i New York. For seks dager siden kom han tilbake fra Guinea, hvor han jobbet blant ebolasmittede personer. 

Etter at han kom hjem til New York har han blant annet vært på en bowlingbar, og han har reist med undergrunnen. Onsdag kjente han seg dårlig, men fikk ikke feber før torsdag, melder nyhetsbyrået AP. Da isolerte han seg i leiligheten, og senere kom flere symptomer.

Han er innlagt ved Bellevue Hospital på Manhattan. Sykehuset er gjort om til et spesialtilpasset ebolasenter. Helsemyndighetene i New York sier ifølge AP at smitterisikoen er lav. Smitten sprer seg kun når den ebolasyke har klare symptomer. Sykdommen spres gjennom kroppsvæske.

Pliktoppfyllende lege

Arbeidsgiverne ved Presbytarian-sykehuset omtaler Spencer som en svært pliktoppfyllende lege. 

– Han er en dedikert hjelpearbeider som reiste til et område i en medisinsk krise, for å hjelpe en desperat befolkning som sårt trenger hjelp, heter det i en uttalelse fra sykehuset. 

Avisen New York Times har intervjuet naboene til Spencer. De sier legen har viet sitt liv til å hjelpe andre mennesker i nød. Flere ganger har han bidrat i prosjekter langt hjemmefra. Blant annet har har vært i Rwanda, Burundi og Kongo.

– Han er en vennlig og jovial fyr. Jeg vet at han er opptatt av jobben. At han er med i Leger uten grenser viser hvilken type han er, sier nabo John Reston til NY Times.

Mer redd for helsen enn for smitte

En annen av naboene sier han er mer engstelig for legens velbefinnende, enn for smittespredning.

– Jeg er engstelig for ham, særlig med tanke på at han reiste bort dit for å hjelpe andre, sier han.  

Spencer kommer opprinnelig fra byen Grosse Pointe i delstaten Michigan. Han utdannet seg ved Wayne State University School of Medicine og University Mailman School of Public Health i Columbia.

Vanlig fyr

En gammel skolevenninne beskriver ham som en helt vanlig fyr som ikke skiller seg nevneverdig ut fra andre. Men på en imponerende CV finner vi blant annet språkkunnskaper i kinesisk, fransk og spansk, i tillegg til høy utdannelse innen akuttmedisin. 

Ifølge AP reiste han til Vest-Afrika via Brussel i midten av september. Han var tilbake i Brussel 16. oktober, ifølge egen Facebook-side.  

Fire amerikanske hjelpearbeidere har tidligere fått ebolasmitte. De er alle behandlet hjemme i USA og er blitt friske. Craig Spencer er nummer fem.