Avslutter ubåtjakten i Sverige: 

– Farkostene har forlatt området

Én uke etter jaktstart opplyser det svenske forsvaret at de avslutter den store leteoperasjonen etter en mulig ubåt i Stockholms skjærgård.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 17. oktober startet en storstilt jakt på en inntrenger i skjærgården i Stockholm. Etter å ha lett intenst i én uke, avbryter svenskene aksjonen.

UBÅT: Dette er bildet som førte til en intens klappjakt på en ubåt i Sveriges skjærgård. Foto: Privat
UBÅT: Dette er bildet som førte til en intens klappjakt på en ubåt i Sveriges skjærgård. Foto: Privat

– Ikke resultatløs

– Jeg kan bekrefte at vi fredag morgen klokken 8 avsluttet operasjonen og at hoveddelen av fartøyene våre er i havn, sier Jesper Tengroth, pressekontakt i det svenske forsvaret til TV 2. 

– Betyr det at operasjonen har vært resultatløs?

– Nei, det betyr det ikke. Undervannsoperasjonen har ikke vært resultatløs, sier Tengroth.

– Farkosten har forlatt området

På pressekonferansen opplyser konteadmiral Anders Grenstad at operasjonen i hovedsak er avsluttet og at de har få farkost igjen. Bakgrunnen for dette er at det eller de fremmede objektene ikke lenger befinner seg i den svenske skjærgården. 

– Farkosten som har krenket oss har forlatt området, sier Grenstad og legger til:

– Det har trolig vært en undervannsoperasjon med ett eller flere farkoster og det er fullstendig uakseptabelt. Det er det viktigste signalet vi kan gi til omverden.

Han forteller at forsvaret har fått inn over 250 tips, som nå skal analyseres. 

– Jeg vil komme tilbake til resultatet av analyseringen vi nå skal igang med. Både våre egne observasjoner og tips skal analyseres.

Gjennom den intense jakten har ikke det svenske forsvaret klart å bevise hvilken type undervannsaktivitet, nasjonalitet eller formål fartøyet har hatt.

– Sikre på at det er en uvelkommen ubåt

Forsvaret har gjennomført en omfattende jakt i skjærgården med over 200 soldater i aksjon. Flere båter, skip, fly og helikoptre har utført en elektronisk sporjakt med sonarer etter en eventuell ubåt.

Den svenske forsvarssjefen, Sverker Göranson, har tidligere uttalt at de er sikre på at det har vært en undervannsoperasjon fra en fremmed makt i skjærgården utenfor Stockholm.

Forsvaret har uttalt til TV 2 at de vet hvilken ubåt det er snakk om og at den ikke er ukjent for dem. Ved flere anledninger har forsvaret plukket opp signaler fra mistenkelige undervannsfarkost. 

Det ble raskt antatt at det antatte fartkostet hadde russisk opphav. Dette har russerne avkreftet i et intervju med TV 2

– Det vi søker etter, er noen som har krenket Sveriges territorium. Det er helt uakseptabelt. Tiden er på vår side, vi kan holde på veldig lenge, sa kontreadmiral Anders Grenstad tirsdag.

Operasjonen som så langt har kostet 20 millioner svenske kroner, ble avsluttet fredag.