Evakuerte Linda lever i rasfrykt: – Håper fjellet raser snart

RAUMA/OSLO (TV 2): Elleve personer er fortsatt evakuert fra området som vil rammes om skredet løsner i fjellet Mannen i Rauma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Linda Sogge håper raset går så fort som mulig.

– Ja, det ønsker vi. Da slipper vi all usikkerheten og kommer tilbake til det normale, sier Linda til TV 2 etter nok en natt hjemmefra.

EVAKUERT: Linda Sogge. Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2
EVAKUERT: Linda Sogge. Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2

Fortsatt venter man på raset som trolig kommer. Et stort fjellparti er i bevegelse, og ifølge geologer vil et ventet regnvær i helgen sette fart i prosessen.

– Det er sprekksystemer i fjellet som gjør at det er ustabilt. Man frykter at vann kan ha en effekt ved at man får økt glidning som gjør at det kan utløse dette, forklarer avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth i Norges vassdrags- og energidirektorat til TV 2.

Se direktesending fra Mannen øverst i artikkelen.

– Som å bo i et vakuum

Elleve personer er fortsatt evakuert fra det utsatte området. Under et informasjonsmøte på Marstein torsdag ringte statsminister Erna Solberg for å uttrykke sin støtte til de som er rammet.

Linda Sogge sier tilværelsen som evakuert er som et vakuum.

– Du prøver å leve som normalt, men vet ikke når du får komme hjem, sier hun.

Hun håper at situasjonen blir avklart så fort som mulig. Det samme mener geolog Lars Harald Blikra.

– Det er kanskje like godt at det går ut så fort som mulig. Det vil løse situasjonen for de som bor her, sa Blikra til TV 2 torsdag.

Vil ikke sprenge

Flere har spurt seg om det ikke vil være en grei løsning å sprenge det løse fjellpartiet med dynamitt på samme måte som man utløser snøskred. Det er ikke aktuelt inntil videre, fastslår Anne Britt Leifseth i NVE.

– Det er stor forskjell på snø og fast fjell. I de store områdene som vi overvåker, anser man det for altfor vanskelig å begynne med dynamitt. Man kan også få andre bieffekter av dette som man ikke har oversikt over. I et mer avgrenset område som det vi ser nå, sier geologene at man ikke skal utelukke det, men så langt er ikke det vurdert, sier Leifseth.